Vastgoedprijzen blijven stijgen, maar trager dan de inflatie

De activiteit op de Belgische vastgoedmarkt blijft hoog ondanks de inflatiecrisis en de stijgende rente. Dat blijkt uit de jongste Vastgoedbarometer van de notarissenfederatie Fednot.

“Ondanks de stijgende rente en de zware energiekosten houdt de vastgoedmarkt voorlopig goed stand. Jonge kopers waren het afgelopen trimester opvallend actief, deels uit vrees dat de rentevoeten nog zullen stijgen”, zegt woordvoerder en notaris Bart Van Opstal.

Dit zijn de cijfers:

  • In het derde trimester daalde de vastgoedactiviteit in ons land met slechts 1,4 procent tegenover een jaar eerder. De daling was het grootst in Brussel. Maar van een ineenstorting van de markt – een vrees bij sommigen door de stijgende rente en de koopkrachtcrisis – is helemaal niets te merken.
  • Ook algemene prijsdalingen, zoals in Nederland, blijven uit. De prijs van een huis zat in de eerste 9 maanden van het jaar in de lift: +7,6 procent in vergelijking met het jaargemiddelde van 2021. De gemiddelde prijs van een huis in België is daardoor 317.426 euro.
  • De prijs van een appartement steeg minder snel: +3,4 procent. De gemiddelde prijs van een appartement in België is daardoor 259.966 euro. Er zijn wel grote verschillen per type appartement en per regio. De onderstaande kaart geeft alle details.
  • Uitgaande van 8,8 procent inflatie, wil dat wel zeggen dat zowel de huisprijzen als de appartementsprijzen trager stijgen dan het algemene prijspeil. Er is dus sprake van een reële prijsdaling: -1,2 procent voor huizen en -5,4 procent voor appartementen. De reële prijsevolutie is de prijsverandering min de inflatie.
  • Opvallend: het percentage kopers dat 30 jaar of jonger was, nam dit jaar toe: in 2021 was 27,9 procent van de kopers 30 jaar of jonger, in de eerste negen maanden van dit jaar ging het om 30,2 procent van de kopers.

bron: Notarisbarometer
Meer
door Redactie
Lees meer...