Keren de Britten terug naar de Europese Unie? “Ik zie het niet meteen gebeuren”

Volgens een peiling van het Britse dagblad The Independent willen tweederde van de Britse bevolking opnieuw een Brexit-referendum. Harry De Paepe, kenner van het Verenigd Koninkrijk, licht op Business AM Radio toe.

Waarom is dit belangrijk?

Op 31 januari 2020 vertrokken de Britten uit de Europese Unie, naar aanleiding van een in 2016 georganiseerd referendum hierover. Over de exacte invulling van die uittreding werd vervolgens lang onderhandeld, en op de dag van vandaag ondervinden beide partijen nog steeds hiaten in de wetgeving errond.

De essentie: Nu blijkt echter dat de Britten zelf niet zo tevreden zijn met de door hunzelf gestemde Brexit.

  • Maar liefst tweederde van de bevolking zou een nieuw referendum willen, over het opnieuw toetreden tot de EU. Dat blijkt uit een peiling van het Britse dagblad The Independent. “Het gaat natuurlijk maar om één peiling, maar het is wel een teken aan de wand. Want het gaat niet economisch gezien niet zo goed met het Verenigd Koninkrijk”, duidt Harry De Paepe de peiling.
  • “Er zijn natuurlijk verschillende factoren. De naakte feiten zijn wat ze zijn: de Britse economie is enorm gekrompen, het bruto nationaal product (de waarde van alle goederen en producten die het land op een jaar produceert, red.) is met meer dan vijf procent achteruit gegaan. Ook qua investeringen gaat het niet zo goed in het VK”.
  • De Paepe haalt enkele voorbeelden aan, zoals de handel met andere landen: “De Britten importeren 18 procent minder uit de Europese Unie dan voor de Brexit, de export naar de EU is meer dan 40 procent gezakt.”
  • Daarnaast vertelt hij dat de Britten alle vertrouwen in de politiek zijn kwijtgeraakt. Er is de voorbije maanden dan ook veel gebeurd: “Denk maar aan de malaise rond Boris Johnson, dan Liz Truss met haar economische plannen die helemaal geïmplodeerd zijn,… Nu is er Rishi Sunak die het vertrouwen moet herstellen, maar die slaagt daar ook niet helemaal in”, verduidelijkt De Paepe.

De gevolgen: Komt er een nieuw referendum, waarmee de Britten terug lid kunnen worden van de EU?

  • “Ik ga eerlijk zijn, ik zie het niet meteen gebeuren”, valt de anglofiel met de deur in huis. “Of toch niet in de eerste vijf of tien jaar. Maar stel dat het gebeurt, dan zie ik voor de EU geen enkele reden om dat niet toe te staan. Het is ook gewoon beter voor de EU als het VK erbij is, om economische maar ook om politieke redenen.”
  • Als de Britten nu terug lid zouden worden van de EU, moeten enkele beleidsmakers toch toegeven dat ze het bij het foute eind hadden. Dit zal ongetwijfeld hun macht binnen de EU aantasten, als het VK met hangende pootjes moet terugkeren naar de Unie. “Op zich was de kritiek die men had bij de EU niet altijd onterecht, dat moeten we ook wel duidelijk stellen. Dat ging heel vaak over het politieke ervan. Maar dit is waarom ik ze niet meteen zie terugkeren; dat moet beschamend zijn om als land met een bepaalde trots, een bepaald zelfbeeld, op de knieën te moeten gaan zitten.
VK-expert Harry De Paepe – (c)An Clapdorp/Ertsberg

Verder in het interview met Business AM Radio lichtte Harry De Paepe ook nog de rol van de verschillende Britse deelstaten, zoals Schotland toe. Het volledige interview kan u hier beluisteren.

Business AM Radio zal vanaf 9 januari te beluisteren zijn, online of via DAB+. Deze gloednieuwe radiozender brengt zakennieuws, met aandacht voor economie, technologie en binnenlandse en buitenlandse politiek. Een trailer over wat u kan verwachten, hoort u hier.

Meer
Lees meer...