Verenigd Koninkrijk levert raketten ter waarde van zo’n 190 miljoen euro aan Oekraïne

Het Verenigd Koninkrijk heeft aangekondigd 650 lichtgewicht raketten te sturen naar Oekraïne, ter waarde van 162 miljoen pond (190 miljoen euro). Dit is een directe reactie op de recente intensivering van Russische luchtaanvallen, waarmee het VK de Oekraïense luchtverdediging wil versterken.

De Britse regering heeft bekendgemaakt dat de levering van 650 multi-role raketten, geproduceerd door Thales, bedoeld is om Oekraïne te helpen bij het afweren van Russische drone- en raketaanvallen. Deze bijdrage komt op een moment waarop Oekraïne herhaaldelijk om extra militaire steun heeft gevraagd om de toenemende dreiging vanuit de lucht het hoofd te bieden.

De aankondiging volgt op de intensivering van Russische aanvallen, waaronder een grootschalige luchtaanval vorige week. Dit was de grootste aanval sinds het begin van het conflict, waarbij honderden raketten en drones werden ingezet. De nieuwe raketlevering wordt gezien als een essentiële stap in de ondersteuning van de Oekraïense luchtverdediging.

Internationale samenwerking

De beslissing om de raketten te sturen, werd genomen tijdens een bijeenkomst van de Ukraine Defence Contact Group, een coalitie van meer dan 50 landen die Oekraïne steunen. Volgens Britse functionarissen wordt de eerste lading raketten voor het einde van het jaar verwacht. Deze snelle levering benadrukt het belang van de internationale samenwerking en de noodzaak om snel te reageren op de Russische dreigingen.

De raketten hebben een bereik van meer dan zes kilometer en kunnen vanaf verschillende platforms worden gelanceerd, zowel op land, zee als vanuit de lucht. Hiermee kan Oekraïne zichzelf effectiever verdedigen tegen diverse aanvalsvormen.

Russische offensieven intensiveren

De aankondiging van de Britse hulp volgt op een recente, grootschalige Russische aanval waarbij meer dan 200 raketten en drones werden gebruikt. Deze aanval kostte aan zeven mensen het leven en richtte aanzienlijke schade aan aan de Oekraïense energie-infrastructuur. Dit soort aanvallen onderstreept de dringende noodzaak van versterkte luchtverdediging in Oekraïne.

Meer
Lees meer...