Verenigde Arabische Emiraten willen sonde laten landen op planetoïde tussen Mars en Jupiter

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) worden steeds actiever in de ruimte. Binnen enkele jaren wil het land een missie naar de planetoïdengordel uitvoeren, waarbij een tuig zal landen op de ruimterots Justitia.

In het nieuws: De VAE hebben meer details bekendgemaakt over de Emirates Mission to the Asteroid Belt (EMA). 

  • Tijdens de missie, die eerst in 2021 werd aangekondigd, zullen de VAE zeven verschillende planetoïden bezoeken met een onbemande sonde. Veel details werden toen nog niet bekendgemaakt, behalve dat de missie in 2028 gelanceerd moet worden en dat de sonde op een van de planetoïden (Justitia) zal landen.
  • Zondag werd na bijna twee jaar meer informatie vrijgegeven. Behalve de naam van de missie werd ook de naam van het ruimtetuig aangekondigd. De sonde, de MBR Explorer, zal genoemd worden naar Sjeik Mohammed bin Rasjid Al Maktoem, de emir van Dubai en vicepresident van de VAE. 
  • De MBR Explorer zal in 2030 bij de eerste planetoïde op de route aankomen. Daarna vliegt die langs nog eens vijf ruimterotsen, waarna in 2034 een landing op Justitia zal worden uitgevoerd met een klein voertuig aan boord van de sonde. 
  • De planetoïde is interessant voor wetenschappers omdat er zich mogelijk organische moleculen bevinden. Dat betekent niet dat er zich leven bevindt. Organische moleculen zijn de bouwstenen voor complexere stoffen die uiteindelijk leven kunnen vormen. Ze bestuderen kan de mensheid meer inzichten geven over hoe het leven op aarde is ontstaan.
  • Wat nog opvalt aan Justitia, is dat de planetoïde mogelijk dichter bij de aarde is gevormd dan waar die zich momenteel bevindt. Later zou de baan van de ruimterots zijn veranderd en zou die tussen Mars en Jupiter terecht zijn gekomen.

Ruimte-roadtrip

Ook genoteerd: Voordat de MRB Explorer aankomt bij Justitia, zal die eerst langs zes andere ruimterotsen vliegen.

  • Het gaat om de planetoïden Westerwald, Chimaera, Rockox, 2000 VA28, 1998 RC76 en 1999 SG6. Volgens het ruimteagentschap van de VAE werden ze gekozen omdat ze allemaal een verschillende samenstelling hebben, waardoor zo veel mogelijk nieuwe informatie kan worden verzameld.
  • De meeste ruimterotsen op de lijst hebben een diameter van slechts 10 kilometer of minder. Enkel Justitia en Chimaera hebben een diameter van zo’n 50 kilometer, wat ze nog altijd bijna 100 keer kleiner maakt dan de maan.
  • De objecten zullen bestudeerd worden met vier wetenschappelijke instrumenten: een HD-camera, een thermische infraroodcamera en twee spectrometers.

(nd)

Meer
Lees meer...