Kristoff Saeys en Tristan Bons wonen al drie jaar in het Rabot, een multiculturele wijk in Gent. Twee jaar lang wordt er regelmatig geparkeerd voor de garagepoort, worden ze uitgescholden en bedreigd. Twee dagen geleden bereikte het gescheld en de dreigementen een hoogtepunt. Ze belden voor de zoveelste keer de politie, die kwam, zag en kon niets doen. En zei dat ze het niet zo serieus moesten nemen. “Gent is een prachtige stad, maar niet altijd zo vredelievend. Er moet iets veranderen.”
“We wisten dat het hier in het Rabot geen rozengeur en maneschijn was, maar we dachten dat het er met de jaren wel op zou verbeteren.” Dat was niet zo.
Ze doen zelf hun verhaal op Facebook
Het eerste jaar ging alles vlot, maar daarna begonnen de problemen: er wordt systematisch voor de garagepoort geparkeerd, ondanks verbodsteken. Dan zochten ze de eigenaars, maar er was nooit iemand te vinden. De politie hielp door de eigenaren aan te spreken, in te lichten en dan werd de auto verplaatst. Er worden scheldwoorden naar het hoofd geslingerd, onlangs zelfs een colafles.
En toen liep het uit de hand
De laatste keer dat ze de politie belden om een verkeerd geparkeerd voertuig was tijdens de Ramadan. En toen liep het uit de hand. “Een meneer werd vriendelijk verzocht om voor onze poort weg te gaan. De straat stond op dat tijdstip, rond 10u ’s avonds, vol moslims (nachtgebed). Op het moment dat ik mijn auto in de garage wilde zetten werd ik uitgemaakt woord ‘lafaard’ en ‘vuile homo’, de rest van de scheldpartij zal ik iedereen besparen… Ik werd alleszins door een grote groep fysiek bedreigd en uitgescholden. De Turkse overbuurvrouw was erg actief tijdens deze hetze. Ze kwam op me afgelopen, dreigde en schold me uit. We moesten volgens hen ‘vertrekken’.”
Overbuurvrouw
Twee dagen geleden was het opnieuw prijs. “Er staat opnieuw een auto voor onze garagepoort. Het was de overbuurvrouw…Terwijl hij haar later ziet instappen vraagt hij op een beleefde manier waarom ze nu alsnog voor onze poort geparkeerd staat. Als een gekkin begint ze te schelden en schreeuwt ze: ’t is geen garagepoort, ik sta hier gewoon, VUILE HOMO, VERTREK! De situatie loopt uit de hand en er worden van haar kant dreigementen gemaakt.Ik kom aan en vraag haar wat er aan de hand is waarop er nog eens een agressieve uiteenzetting komt… Wij hebben de politie gebeld, zij heeft Turkse vrienden gebeld.” Negen op precies te zijn, die schelden, dreigen en op de (nieuwe) garagepoort bonken.
Politie: “Niet zo serieus nemen”
De politie kwam pas driekwartier later, terwijl werd er geschreeuwd en gescholden. “Ze kwamen, zagen een verkeerd geparkeerd voertuig, oordeelden dat het een burenruzie was waaraan ze niets konden doen. (…) Nadat we aangaven dat we ons na meerdere bedreigingen niet langer meer veilig voelden, zijn de Gentse ‘flikken’ gegaan zonder enige aantekeningen te maken”, getuigt Kristoff op Facebook.
“Ze keken even rond, belden niet aan. Ik heb zelf de deur open gedaan en verteld wat er gebeurd was. Ze gingen met de overbuur praten, en kwamen dan zeggen dat ze bij een burenruzie niet tussenbeide moesten komen. En dat we het niet zo serieus moesten nemen.” En ze vertrokken weer.
Een stukje dat de vriend van Kristoff kon filmen:
Het koppel is teleurgesteld dat de politie niet meer heeft gedaan om de situatie te ontmijnen.
Volgens de politie waren ze enkel opgebeld om een verkeerd geparkeerd voertuig ‘en was er geen aangifte van de bedreigingen’, zo staat in De Morgen. De zaak is wel in behandeling bij het meldpunt homo- en transfobie.
Reactie Stad Gent
Ze zijn ook teleurgesteld in de stad. Gent heeft er een punt van gemaakt holebi’s te integreren, iets dat in de praktijk niet zo goed lukt. “Een bevriend homokoppel is wegverhuisd omdat ze de provocaties beu waren, en veel jonge gezinnen vertrekken ook omdat ze het hier beu zijn. Gent wordt in de media afgeschilderd als een vriendelijke en sympathieke stad. Het is inderdaad een prachtige stad, maar het is er niet altijd zo vredelievend. Er moet iets veranderen”, staat in Het Laatste Nieuws.
Burgemeester Daniël Termont is op de hoogte en laat de zaak onderzoeken. “Als die politiemannen inderdaad op die manier hebben gereageerd, dan is dat onaanvaardbaar”, vindt Termont. “Maar dat moet uiteraard eerst onderzocht worden. Misschien zijn er andere redenen waarom ze niet kordater hebben opgetreden.”
Hij heeft wel de dienst Integratie gevraagd zo snel mogelijk contact op te nemen, wat ook gebeurde. “Dat deed deugd! Het is de bedoeling dat we binnenkort samenkomen om het probleem aan te pakken.”
Bron: Facebook, De Morgen, Het Laatste Nieuws