Vier keer meer diabetes bij moslims in ons land, en toch slaan meesten ramadanadvies in de wind

De islamitische vastenperiode is dit weekend begonnen. Vooral voor moslims met suikersziekte kan vasten slecht zijn voor de gezondheid. Artsen en patiëntenverenigingen hebben moeite om moslims met suikerziekte af te laten zien van de ramadan of in elk geval hun medicatie te laten aanpassen. De Koran geeft moslims vanwege hun aandoening vrijstelling om het vasten over te slaan overigens.

Er zijn geen exacte cijfers over het aantal diabetici bij moslims in ons land, maar, verondersteld dat die in de lijn liggen van onze buurlanden, komt de ziekte vier tot zelfs zes keer vaker voor bij de allochtone bevolking.

Ondanks dat ze al jarenlang waarschuwen voor de gevolgen van het vasten, leidt de ramadan nog steeds tot extra ziekenhuisopnamen bij die groep patiënten met suikerziekte.

Groepsdruk

Tijdens de ramadan verandert er van alles voor de patiënten. De tijd van opstaan, de etenstijden en de maaltijden zelf zijn anders. Dat geeft risico’s als het medicijngebruik hetzelfde blijft, want spuiten is gekoppeld aan eten. Als je spuit zonder te eten, krijg je een zware hypo.

Artsen en apothekers stellen vast dat veel patiënten hun overdagdosis lukraak overslaan of alle medicijnen ’s avonds tegelijk innemen bijvoorbeeld. Dat leidt tot onvoldoende werking of bijwerkingen.

Er lijken twee redenen te zijn waarom moslims met suikerziekte toch meedoen aan de ramadan: onvoldoende kennis over hun ziekte maar ook groepsdruk.

Nochtans: de Koran geeft hen vanwege hun aandoening vrijstelling om het vasten over te slaan.