Vlaamse Jeugdraad start werkgroep voor psychisch welzijn van jongeren

De Vlaamse Jeugdraad heeft een werkgroep rond psychisch welzijn in het leven geroepen. De werkgroep maakt een prioriteit van mentale gezondheid bij jongeren. “Psychisch welzijn is een actueel probleem dat nu aangepakt moet worden.”

De Vlaamse Jeugdraad, het adviesorgaan van de Vlaamse overheid dat kinderen en jongeren vertegenwoordigt, startte in april met een werkgroep rond psychisch welzijn. Voorzitter Nicky Vandeghinste (20) wil haar leeftijdsgenoten zoveel mogelijk bij het project betrekken. “We willen de mening van jongeren te weten komen. Nog al te vaak wordt alleen de opinie van experts gevraagd, zonder dat we zelf gehoord worden.”

“Nog vaak taboe”

Het project is één van de werkgroepen die in november 2014, tijdens de algemene vergadering van de jeugdraad, werd opgericht. Vandeghinste vond het bijzonder belangrijk dat er iets rond psychologische problemen bij jongeren gedaan werd. Ze ijverde daarom voor de oprichting van zo’n taskforce. “Je hoort en leest steeds vaker over jongeren met psychische problemen. Daarom vond ik dat we dringend actie moesten ondernemen. Psychisch welzijn is een actueel probleem dat nu aangepakt moet worden.”

Over de oprichting van de werkgroep was oorspronkelijk nog twijfel, maar Vandeghinste overtuigde haar collega’s van de noodzaak van de werkgroep. “Veel mensen hadden geen idee dat het een probleem was, zagen zelfs het nut van een gespecialiseerde werkgroep niet meteen. Het is echter niet omdat je er niet mee geconfronteerd wordt, dat het probleem er niet is. Niet iedereen die psychische problemen heeft, komt daarmee naar buiten. Er rust vaak nog een taboe op.”

Voelbaar effect

Het project zit momenteel nog in een verkenningsfase waarbij wordt nagegaan hoe het met de mentale gezondheid van de jongeren gesteld is. “We wilden oorspronkelijk een bepaald aspect uitlichten, maar om te weten waar het probleem zich bevindt, moeten we eerst onderzoek verrichten. Nadien kunnen we ons op één facet toespitsen.”

Het participatieproject loopt nog gedurende drie jaar, tot aan de volgende verkiezingen van de Vlaamse Jeugdraad. Het project kan daarna nog verlengd worden “Ik ben ervan overtuigd dat we op drie jaar tijd al heel wat kunnen realiseren. Het effect zal misschien niet zichtbaar zijn in de maatschappij, maar zeker en vast wel voelbaar”, besluit Vandeghinste.

© 2015 – C.H.I.P.S. StampMedia – Tekst: Mandy De Clercq, foto: Milou Verstappen

Meer
Lees meer...