Vlaamse onderhandelaars herstellen vertrouwen: “Het engagement is er om een regering te vormen”

De politieke crisis binnen de Vlaamse onderhandelingen lijkt voorlopig bezworen. Na intens overleg verklaarde Vlaams formateur Matthias Diependaele (N-VA) dat het vertrouwen tussen de onderhandelende partijen is hersteld. De N-VA, Vooruit en cd&v kunnen opnieuw in vertrouwen verder onderhandelen over de vorming van een Vlaamse regering.

Na de turbulente gebeurtenissen van de afgelopen dagen, waarbij vooral cd&v-voorzitter Sammy Mahdi scherp uit de hoek kwam tegen het voorstel van Diependaele, ziet de toekomst van de Vlaamse onderhandelingen er opnieuw iets positiever uit. “Het vertrouwen is hersteld”, zegt Diependaele na het overleg.

Het conflict barstte los nadat Mahdi het plan van Diependaele resoluut van tafel veegde. N-VA reageerde aanvankelijk scherp en stelde dat het om de ‘laatste nota’ ging, maar Diependaele benadrukte later dat er nog ruimte was voor verdere onderhandelingen. De hoop op een doorbraak is volgens hem opnieuw aanwezig. “Het engagement is er om een regering te vormen, we hebben dingen uitgepraat,” klonk het na afloop van het overleg.

Onderhandelingsklimaat hersteld, maar werk aan de winkel

Bij het begin van de nieuwe onderhandelingsronde heerste er nog spanning. Zowel binnen N-VA als cd&v waren er stevige reacties op de recente ontwikkelingen. “Nu zomaar overgaan tot de orde van de dag, dat lijkt mij moeilijk”, gaf Annick De Ridder (N-VA) aan bij haar aankomst op het Martelaarsplein, de thuisbasis van de Vlaamse regering.

Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi hield zich op de vlakte, maar benadrukte wel dat er serieuze gesprekken nodig waren. “We gaan het gesprek nu binnen aangaan. Er zijn ernstige bijsturingen nodig”, zegt Mahdi. De onderhandelingen verliepen dan ook moeizaam, maar het overleg eindigde in een optimistischer sfeer.

Deadline blijft onzeker

Ondanks het herwonnen vertrouwen blijft de vraag of de onderhandelaars de deadline voor een regeerakkoord zullen halen. De geplande deadline van 23 september lijkt steeds moeilijker te worden, gezien de vele openstaande punten. Vooral cd&v heeft nog bezwaren, met name op het vlak van investeringen in de zorg, welzijn, landbouw, kinderbijslag en onderwijs.

Vooruit sluit zich daarbij aan en pleit voor het vermijden van besparingen in welzijn en onderwijs. N-VA blijft echter vasthouden aan de derde landingsnota van Diependaele en hoopt alsnog om voor de deadline tot een akkoord te komen. Intern erkent de partij echter dat dit steeds moeilijker lijkt.

Gemeenteraadsverkiezingen in zicht

Een hardnekkig gerucht binnen de N-VA is dat Mahdi en cd&v de onderhandelingen bewust vertragen, zodat deze over de gemeenteraadsverkiezingen in 2024 heen getild worden. Dit zou Mahdi de kans geven om zich sterker te profileren bij zijn achterban. Cd&v ontkent deze aantijgingen en benadrukt dat de opmerkingen van Mahdi geen vertragingsmanoeuvre zijn.

De Vlaamse onderhandelaars hebben afgesproken om de komende dagen verder te werken aan een oplossing. Alle knelpunten werden donderdag in kaart gebracht en vanaf zaterdag zullen de onderhandelingen opnieuw worden hervat.

Meer
Lees meer...