Left Right
scrollTop top

Vluchtelingen vinden draai niet in moskeeën hier: moslims zijn hier conservatiever dan van waar ze komen


Vluchtelingen vinden draai niet in moskeeën hier: moslims zijn hier conservatiever dan van waar ze komen

Islamitische Syriërs die de afgelopen jaren naar Duitsland zijn gevlucht, beklagen zich over de conservatieve moskeeën in ons buurland. Ze kregen kritiek op hoe ze zich kleedden en hoe ze met hun geloof omgingen. Moskeeën zijn in Duitsland een stuk conservatiever dan in Syrië, zeggen ze verbaasd.

Volgens professor Mouhannad Khorchide van de universiteit in Münster zijn twee soorten moskeeën in Europa: in een deel wordt Arabisch gesproken, in andere Turks. De Turkse moskeeën zijn vaak wat progressiever zegt hij tegen Reuters.

Veel Syrische vluchtelingen spreken echter geen Turks en zijn daarom aangewezen op Arabische moskeeën, die geleid worden door salafisten en worden gefinancierd vanuit Saoedi-Arabië of één van de Golfstaten.

Baard

Persbureau Reuters sprak met meerdere Syrische vluchtelingen die naar verschillende moskeeën in Duitsland gingen. Eén van hen, de 36-jarige Hani Salam, vertelt dat hij in Keulen naar een moskee ging, waar hij allemaal mannen met baarden zag. Die herinnerden hem aan de islamitische rebellenbeweging Jaish al-Islam die zijn woonplaats in Syrië had ingenomen en hem had verteld dat “echte moslims baarden hebben”. Salam zou daarom geen goede moslim zijn geweest. “Alles aan die moskee gaf me een onprettig gevoel.

“Al het nieuwe is innovatie, en elke innovatie is misleiding. Elke misleiding leidt tot hellevuur”

Salam woont met zijn gezin en 75 andere Syriërs in een opvang. Eén van zijn medebewoners, een gesluierde vrouw, gaat naar de moskee waar Arabisch wordt gesproken. Anderen, onder wie Salam, gaan naar de Turkse moskee, ook al begrijpen ze weinig van de preken. “In de Arabische moskee zag ik een keer dat een jonge man werd aangesproken omdat hij een korte broek droeg. In de Turkse moskee maakt het niemand uit wat je draagt.”

Ook bij Abed al-Hafian, die een moskee in Berlijn binnenstapte, gingen alarmbellen rinkelen. De 42-jarige vader van drie kinderen kreeg daar een zin uit de Hadith te horen: “Al het nieuwe is innovatie, en elke innovatie is misleiding. Elke misleiding leidt tot hellevuur”.

“Ik had die zin in Syrië nog nooit gehoord”, zegt hij. “Maar de boodschap was duidelijk: heb het lef niet om een eigen interpretatie te maken van de islam. Volg de Koran woord voor woord.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…