Zevenhonderd vluchtelingen zoeken momenteel een plaats om te slapen in het Brusselse Maximiliaanpark en Noordstation. Na noodkreten van de lokale gemeentebesturen en ngo’s, zorgde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken voor tijdelijke opvang in de daklozencentra van SamuSocial voor zwakkere groepen. Maar dat is onvoldoende, zegt Vluchtelingenwerk Vlaanderen. “Franken stuurt die mensen terug naar mensensmokkelaars.”
De opvang die staatssecretaris Theo Francken (N-VA) voor de vluchtelingen in het Maximilaanpark voorziet, is volgens Vluchtelingenwerk Vlaanderen dan zwaar onvoldoende. “Qua capaciteit is het alleszins niet voldoende”, zegt Charlotte Vandycke, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.
De meest kwetsbare vluchtelingen, zwangere vrouwen en kwetsbare kinderen, kunnen volgens Francken uiteindelijk dan toch terecht bij Samusocial, de daklozenvereniging. Francken had kritiek gevangen van de gemeenten en ngo’s omdat de politie wel hun acties intensiveerde, maar de resterende groep in schrijnende omstandigheden achterblijft. Een oplossing was al even in de maak, klonk het.
“Maar zelfs als je de capaciteit van Samusocial zou verhogen, voldoet dit niet”, zegt Vandycke. “De daklozenopvang is verspreid en slechts voor één of twee dagen, op nacht-per-nacht-basis. Om die mensen asiel te doen aanvragen, moet je eerst vertrouwen winnen.”
“In handen van mensensmokkelaars geduwd”
De verscherpte politiecontroles vallen dan ook niet in goede aarde. “Zo win je absoluut geen vertrouwen. Je moet eerst de basisvoorzieningen goed krijgen. Mensen op één plaats onderdak geven. België heeft zeker ruimte voor die duizend mensen, want er zijn pas vorig jaar tienduizend plaatsen verdwenen. De juiste instellingen moeten gewoon worden geopend. Pas dan kan je oplossingen gaan aanbieden, hen laten zien dat de informatie die ze via mensensmokkelaars gekregen hebben, verkeerd is. Op deze manier duwt Francken hen terug in de handen van de mensenhandelaars.”
Eén van de redenen voor de controles, is het garanderen van de veiligheid. Maar net dáár wringt het schoentje volgens Vluchtelingenwerk Vlaanderen. “Omdat er geen basisopvang is, zien we ook steeds meer schrijnende situaties en criminaliteit. Zo zie je steeds meer figuren die jonge mannen een douche aanbieden, of een slaapplaats, maar de ouders mogen niet mee. Er moet iets tegenover staan.” Vandijcke is dan ook furieus. “Deze wantoestanden, pedofilie, worden gedoogd onder het mom van het aanzuigeffect, dat nog nooit is bewezen. Dat gebeurt in onze hoofdstad, het centrum van Europa!”
“Opvang zal geweigerd worden.”
Francken zelf verklaarde aan Het Laatste Nieuws dat er “al lang naar een oplossing wordt gezocht” en dat dat niet gebeurde onder druk van ngo’s. Met de koude winter in aantocht, en de eerste herfstregens, wil men uiteraard humanitaire drama’s vermijden. In ieder geval verwachten zij weinig respons van de groep zelf, omdat “De meesten elke vorm van opvang weigeren, omdat ze willen doorreizen naar het Verenigd Koninkrijk.” Volgens de Dublin-akkoorden kan dat alvast niet, die bepalen dat een vluchteling asiel moet aanvragen in het land van aankomst.
Dat weten vluchtelingen vaak niet, want door mensenhandelaars wordt hen iets anders voorgespiegeld. Dat zorgt voor zogenaamde ’transitmigranten’, in Calais en dus nu ook in Brussel. Zij willen door naar het Verenigd Koninkrijk, maar dat blijft buiten bereik. Dus zitten ze vast in Brussel, met schrijnende toestanden als gevolg.
Intussen sloot de staatssecretaris voor Asiel en Migratie een deal met Soedan, zegt De Morgen. Zij zullen Soedanese burgers die geen asiel willen, een laissez-passer geven zodat ze terug kunnen naar hun land van herkomst.