Left Right
scrollTop top

Volgens dit onderzoek zitten we in de top 10 van minst racistische landen van Europa


Volgens dit onderzoek zitten we in de top 10 van minst racistische landen van Europa

Nederlanders, Duitsers en Fransen: ze zijn net iets racistischer dan wij, Belgen. Toch volgens een onderzoek van Harvard, gespreid over 13 jaar, en dat plaatsvond bij ongeveer 288.000 blanke Europeanen. Er is onderzocht hoe blanken onbewust reageerden op iemand die blank of zwart is.

Er zijn 9 landen racistischer dan België. Dat is terug te vinden op een kaartje op Figshare. In dat kaartje staat opgelijst hoe racistisch een land eigenlijk is. Krijgt het land een blauwige kleur, valt het beter mee. Is het land rood ingekleurd, dan is het redelijk racistisch. Onze buurlanden zijn net iets meer racistisch dan wij. Servië is het minst racistisch en Tsjechië het meest.

Associeer jij zwart automatisch met termen als goed en vriendelijk of eerder slecht en gemeen? Dat werd getest bij 288.076 blanke Europeanen. Die informatie werd tussen 2002 en 2015 verzameld per land door de universiteit van Harvard en in een kaartje gegoten. Zelfs mensen die zichzelf niet als racistisch beschouwen, hebben sneller een negatieve link bij de kleur zwart.

Het onderzoek is zowel in Europa als de VS gedaan. Op beide bleek dat termen als goed en aardig sneller aan blanke mensen gegeven werd. Het onderzoek gaat over onbewust racisme en voorspelt dus niet over hoe mensen zich gedragen bij mensen van een andere huidskleur.

Bekijk hier de kaart:

Figshare

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…