Vooruit overlegt intern over ‘laatste kans’-nota van Diependaele

De onderhandelingen voor een nieuwe Vlaamse regering gaan een cruciale fase in. Vlaams formateur Matthias Diependaele (N-VA) heeft een derde en volgens zijn partij “ultieme” nota voorgesteld om de gesprekken met Vooruit en cd&v vlot te trekken. Hoewel N-VA overtuigd is van de inhoud, blijft het afwachten of de andere partijen het voorstel zullen accepteren. Vooruit heeft alvast intern overleg gepland.

Vlaams formateur Diependaele kreeg van zijn partij de opdracht om enkele toegevingen te doen in een nieuwe nota. Binnen de N-VA wordt deze nota beschouwd als “de laatste stap” om de onderhandelingen met Vooruit en cd&v te herstarten. Het voorstel zet 3 miljard euro opzij voor nieuw beleid en voorziet investeringen in sectoren zoals welzijn, een prioriteit voor zowel Vooruit als cd&v.

Diependaele hoopt dat dit compromis voldoende zal zijn om tot een akkoord te komen. “Er zit eten en drinken in”, klinkt het bij N-VA, waarmee ze aangeven dat er voldoende ruimte is voor de andere partijen om hun eisen vervuld te zien.

Begrotingsevenwicht blijft heikel punt

Toch blijven er grote verschillen, vooral over het begrotingsevenwicht. N-VA blijft vasthouden aan een evenwicht tegen 2027, terwijl Vooruit en cd&v liever mikken op 2029. Volgens hen creëert dit extra ruimte voor investeringen, wat volgens beide partijen essentieel is om de uitdagingen in onder meer welzijn en kinderopvang aan te pakken.

Vooruit en cd&v twijfelen

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau had na een overleg met Diependaele geen commentaar op de nota. De partij plant eerst intern overleg om de inhoud verder te bespreken en te bepalen of ze instemt met de voorgestelde compromissen. Of de onderhandelaars akkoord gaan met deze “nota van de laatste kans” blijft voorlopig een vraagteken.

Ook cd&v blijft terughoudend. Voorzitter Sammy Mahdi gaf geen duidelijkheid over de positie van zijn partij, hoewel hij eerder heeft laten weten dat cd&v naast welzijn ook aandacht wil voor het stikstofakkoord en dat ze gekant zijn tegen verplichte fusies van kleine gemeenten.

Meer
Lees meer...