Vroege vogel of nachtraaf tijdens de examens: Wat is de bestie optie?

Juni is er weer en ook de examens staan dus opnieuw voor de deur. Daarbij heeft iedereen natuurlijk een andere aanpak. Sommigen gaan vroeg slapen en staan vroeg op, anderen studeren liever nachtjes door. Maar wat is nu eigenlijk de beste optie?

Het blijft een eeuwige discussie tussen studenten: van ’s morgens tot ’s avonds studeren of van ’s avonds tot ’s morgens? De beste optie verschilt per persoon, maar toch zijn er enkele opvallende feitjes. Dat zocht slaapmerk Emma Sleep uit.

Slapen of nachtje door?

Terwijl de ene liefst overdag studeert bij daglicht en een normaal ritme, is de andere dan weer een echte nachtraaf die de rust van de nacht verkiest. Daarbij is het belangrijk om te weten dat ons lichaam functioneert volgens ritmes van 24 uur. Die heeft invloed op ons eetschema, maar even goed op de vermoeidheid die toeslaat.

Voor de vroege vogels piekt de aandacht tussen 8 uur en 12 uur, terwijl de nachtraven hun beste moment hebben tussen 12 uur en 16 uur. Het beste moment om te studeren en te slapen is dus voor iedereen anders. Het belangrijkste is om je eigen circadiaan ritme te respecteren, of je nu ’s nachts of overdag slaapt, zolang je maar voldoende rust krijgt.

Dutjes

Voor studenten die dus vaak ’s nachts studeren en ook overdag niet veel slaap krijgen, lijken dutjes dé oplossing. Ook daarbij is onderzoek gedaan naar hoelang je dutjes mogen duren voor een optimaal resultaat.

Korte dutjes van 5 tot 15 minuten werpen onmiddellijk hun vruchten af en geven je de eerstvolgende 1 tot 3 uur een boost. Langere dutjes van meer dan 30 minuten zorgen eerst voor een korte periode van slaperigheid maar hebben nadien wel een langdurigere impact.

Meer
Lees meer...