Vrouwelijke voetballers protesteren in open brief tegen partnerschap FIFA met Saoedi Aramco


In het kort

  • Meer dan 100 vrouwelijke voetbalsters uit 24 landen hebben in een open brief kritiek geuit op het partnerschap van de FIFA met Saudi Aramco.
  • De speelsters stelden dat de deal de inzet van de FIFA voor gendergelijkheid en mensenrechten ondermijnt en riepen op tot beëindiging.
  • De spelers eisten ook een grotere vrouwelijke vertegenwoordiging in besluitvormingsprocessen over toekomstige sponsoring.

Mondiale kritiek op FIFA’s partnerschap met Saoedi Aramco

Meer dan honderd voetbalsters uit vierentwintig verschillende landen hebben in een open brief aan FIFA-voorzitter Gianni Infantino publiekelijk kritiek geuit op de samenwerkingsovereenkomst van de FIFA met Saudi Aramco. Ze bestempelen deze overeenkomst als schadelijk voor het vrouwenvoetbal en zeggen dat het de vooruitgang op dit gebied aanzienlijk heeft vertraagd.

De eisen van de speelsters en het antwoord van de FIFA

De brief benadrukt niet alleen de impact van Aramco op het milieu door zijn rol in de productie van fossiele brandstoffen, maar wijst ook op de ernstige mensenrechtenschendingen die plaatsvinden in Saoedi-Arabië. De brief bekritiseert de Saoedische regering voor het onderdrukken van vrouwenrechten en -vrijheden en het aanpakken van LGBTQ+ individuen, waarbij de geschiedenis van het land wordt aangehaald van openbare executies en gevangenisstraffen voor afwijkende meningen.

Internationale veroordeling van de mensenrechtensituatie in Saoedi-Arabië

De spelers stellen dat deze sponsoring de inzet van de FIFA voor gendergelijkheid en mensenrechten ondermijnt en gelijk staat aan een schadelijke daad voor het voetbal zelf. Ze roepen op om de overeenkomst met Aramco te beëindigen en dringen er bij de FIFA op aan om sponsors te zoeken die deze waarden verdedigen. Daarnaast eisen ze een grotere vertegenwoordiging van vrouwen in besluitvormingsprocessen over toekomstige sponsoring.

UN Women Duitsland steunt het standpunt van de speelsters

UN Women Duitsland heeft haar steun uitgesproken voor het standpunt van de speelsters en benadrukt dat deze sponsoring de hard verdiende vooruitgang in het vrouwenvoetbal ongedaan kan maken. De deal van de FIFA met Aramco, die in april werd aangekondigd, geeft de oliegigant tot 2027 belangrijke sponsorrechten voor evenementen zoals de Wereldkampioenschappen voor mannen in 2026 en de Wereldkampioenschappen voor vrouwen in 2027.

Mensenrechtenorganisaties hebben Saoedi-Arabië beschuldigd van het gebruik van sportwashing (naar analogie met greenwashing) om de aandacht af te leiden van de mensenrechtensituatie in het land. Het autoritaire bewind van het land, het gebrek aan vrije verkiezingen en de strenge beperkingen op persoonlijke vrijheden zijn alom veroordeeld.

Verdere actie kan volgen

De spelers zijn bereid tot verdere actie als hun eisen niet worden ingewilligd, inclusief een mogelijke boycot. Ze halen recente gevallen aan waarin vrouwenteams stelling hebben genomen tegen onrechtvaardigheden in de sportwereld, waarmee ze laten zien dat ze bereid zijn om ongelijkheid aan te vechten.

Saoedi-Arabië heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in sport, met als doel het te gebruiken als platform om het imago van het land wereldwijd te verbeteren. Deze investering omvat het verwerven van rechten om grote evenementen zoals de Aziatische Winterspelen en Formule 1-races te organiseren, maar ook het opzetten van hun eigen golfserie LIV en het investeren in esports.

FIFA’s onduidelijke reactie

Ondanks deze investeringen kreeg Saoedi-Arabië kritiek te verduren door het gebruik van sportwashing-tactieken om de aandacht af te leiden van mensenrechtenkwesties. De deelname van prominente atleten aan door Saoedi-Arabië gefinancierde evenementen, vaak tegen lucratieve prijzen, roept ethische vragen op over de rol van sport in internationale betrekkingen.

De reactie van de FIFA op de eisen van de spelers blijft onduidelijk. Ze hebben verklaard dat ze een inclusieve organisatie zijn met diverse commerciële partners en dat sponsorinkomsten opnieuw worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van voetbal, inclusief vrouwenvoetbal.

Meer
Lees meer...