De VRT wordt opnieuw zwaar aangepakt op sociale media, dit keer na een wel heel opmerkelijke passage met de teruggekeerde Syriëstrijder Younes Delefortrie in De Afspraak op Canvas. Zijn uitspraken daar waren op z’n minst opmerkelijk te noemen, en de hoofdredactie haalde dan maar het hele fragment offline. Wat de kritiek alleen maar deed aanzwellen.
Eerder dit jaar werd de 27-jarige Younes Delefortrie veroordeeld tijdens het grote terrorismeproces. Nu heeft de jongeman een boek geschreven, en hij mocht zijn verhaal komen vertellen in De Afspraak. Onder meer op Twitter werd Younes, maar vooral de VRT daarvoor compleet de grond ingeboord. NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch herhaalde nogmaals zijn kritiek dat “de VRT soms echt wel de weg kwijt is”.
Geen hand geven aan vrouwen
Maar het was dan ook wel straf wat Younes allemaal mocht vertellen in het Canvas-programma. Zo zegt hij absoluut geen spijt te hebben over zijn reis naar Syrië, omdat hij ook niet teleurgesteld is in wat hij gezien heeft. Ook wilde hij op voorhand de vrouwen op de VRT al geen hand geven. “Ik denk dat we na 30 jaar integratie en migratie eigenlijk toch al voorbij die handenfase zijn gekomen.”
Ook mocht hij van presentator Bart Schols vertellen over “het enthousiasme en de vrijgekomen energie” die hij voelde toen hij van dichtbij een zelfmoordaanval meemaakte. “Het enthousiasme dat ik beschrijf gaat erom dat één broeder zich opgeofferd heeft voor 200 à 300 strijders, en ook inwoners van dat gebied, want dat gebied lag op dat moment onder aanval het Vrij Syrische Leger.”
Mag ik dit nog eens zeggen na #deafspraak vanavond? Peter Vandermeersch: 'Ik denk soms dat de VRT de weg kwijt is' http://t.co/gvYKcXBCy7
— peter vandermeersch (@pvdmeersch) October 12, 2015
@bartschols @bsoenensvrt Waarom niet rechtstreeks youtube propaganda streamen? #deafspraak Dit was er héél ver over.
— Jean-Pierre Bobbaers (@jpbobbaers) October 12, 2015
“Bin Laden verdient een pluim”
Daarnaast vertelde hij nog dat voormalig al-Qaida-leider Osama bin Laden eigenlijk een pluim verdient voor de opofferingen die hij heeft gemaakt, onder meer in de strijd tegen de Russen in Afghanistan. Delefortrie heeft dan ook zijn zoon naar hem genoemd. En de onthoofdingsvideo’s van Islamitische Staat? “Die propaganda is toch een logisch gevolg van een organisatie die zich zowel militair als structureel organiseert. Daar hoort een propagandamachine bij.”
Niet dat moderator Bart Schols geen kritische vragen stelde. Net zoals in Humo of in Het Laatste Nieuws, die eerder al Delefortrie interviewden. Maar de hoofdredactie van de VRT zag zich na alle commotie genoodzaakt om het fragment offline te halen, want het was te herbekijken op de website van de VRT. “Tijdens het studiogesprek werden door de geïnterviewde een aantal uitspraken gedaan die strijdig zijn met de democratische waarden en die onvoldoende ter discussie werden gesteld. Dit studiogesprek kwam live op antenne en beantwoordt niet aan de journalistieke normen van VRT Nieuws. We hebben dan ook besloten om het interview niet meer raadpleegbaar te maken op onze platformen.” Dat juichte Vandermeersch dan wel weer toe.
@jpbobbaers @bartschols uitspraken Y. strookten niet met democratische waarden en te weinig journalistiek ter discussie gesteld. Daarom.
— Björn Soenens (@bsoenensvrt) October 12, 2015
.@pvdmeersch @fdgraeve Stiekem wissen =/= toegeven dat het niet goed was. Rechtzetten of aanvullen op zelfde URL is eerlijker @bsoenensvrt
— Maarten Schenk (@mschenk) October 12, 2015
Niet iedereen was echter akkoord met het offline halen van het filmpje. Volkskrant-journaliste Sheila Sitalsing reageerde:
@sheilasitalsing @eelcobvr nou nou, malle Belgen? Fouten rechtzetten is ook een journalistieke deugd, lijkt me.
— Björn Soenens (@bsoenensvrt) October 12, 2015
Volgens Soenens zou dat de hype alleen nog groter gemaakt hebben.
@sheilasitalsing @eelcobvr om de hype errond nog wat groter te maken? Lijkt ons geen goed idee in deze.
— Björn Soenens (@bsoenensvrt) October 12, 2015