VS werkt aan nieuw militair hulppakket voor Oekraïne

De Verenigde Staten werken aan een nieuw militair hulppakket voor Oekraïne, terwijl president Joe Biden zich voorbereidt op een belangrijke ontmoeting met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. In deze ontmoeting staat de toekomst van de oorlog tegen Rusland en de Oekraïense strategie centraal.

President Biden zal later deze maand overleggen met Zelensky over de huidige oorlogssituatie en de toekomstplannen van Oekraïne. Dit overleg is volgens Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van de VS, essentieel om te komen tot een gezamenlijke strategie voor succes.

Zelensky heeft zijn plan voor een mogelijke overwinning gedeeld met de Amerikaanse president, waarin hij zich richt op een diplomatieke oplossing. Dit zogenoemde “overwinningsplan” wordt door veel analisten gezien als cruciaal om het conflict met Rusland uiteindelijk te kunnen beëindigen.

Nieuw Amerikaans hulppakket op komst

Naast de strategische gesprekken bereiden de VS ook een nieuw militair hulppakket voor. Het pakket, dat naar verwachting eind deze maand afgerond zal zijn, is erop gericht om Oekraïne te helpen in de strijd tegen Russische troepen in het oosten van het land. Recent boekten de Oekraïense strijdkrachten enkele belangrijke overwinningen rond de stad Pokrovsk, maar de dreiging van een Russische doorbraak blijft groot.

Het nieuwe hulppakket moet ervoor zorgen dat de Oekraïense verdediging standhoudt en de logistiek van het land niet in gevaar komt. Er is echter grote bezorgdheid over de mogelijke inname van belangrijke transportknooppunten door Rusland. Indien dat gebeurt, kan Moskou zijn offensieve operaties uitbreiden en Oekraïne verder verzwakken.

Verzoek om langeafstandswapens

Om de Russische dreiging tegen te gaan, heeft Oekraïne herhaaldelijk gevraagd om langeafstandswapens waarmee ze doelen buiten hun landsgrenzen kunnen aanvallen. Deze kwestie is momenteel onderwerp van gesprek tussen Oekraïne en zijn bondgenoten. De verwachting is dat het verzoek om dergelijke wapens ook een belangrijk gespreksonderwerp zal zijn tijdens de ontmoeting tussen Biden en Zelensky.

Meer
Lees meer...