VS overweegt levering langeafstandsraketten aan Oekraïne: Escalatie dreigt in Russisch conflict

In een belangrijke strategische verschuiving naderen de Verenigde Staten een akkoord om Oekraïne te voorzien van langeafstandskruisraketten die diep in Russisch grondgebied kunnen reiken. De mogelijke levering van deze wapens kan de dynamiek van het conflict aanzienlijk veranderen.

De VS overweegt de levering van de Joint Air-to-Surface Standoff Missiles (JASSM’s) aan Oekraïne. Deze kruisraketten hebben een groot bereik en zouden Oekraïne in staat stellen Russische doelen ver achter de frontlinies aan te vallen. Het leveren van deze wapens zal echter enkele maanden duren, aangezien er nog technische uitdagingen moeten worden opgelost.

De inzet van JASSM-raketten zou een cruciale wijziging kunnen betekenen in de militaire strategie van Oekraïne. Met precisiegeleide munitie zou Oekraïne Russische verzamelpunten en bevoorradingslijnen honderden kilometers achter het front kunnen treffen. Dit zou de Russische capaciteit voor offensieve operaties aanzienlijk verzwakken, volgens militaire analisten.

Gevaar voor escalatie

Een uitdaging blijft de compatibiliteit van de JASSM-raketten met het huidige Oekraïense luchtmachtarsenaal. De raketten zijn namelijk ontworpen voor westerse vliegtuigen, wat betekent dat er aanpassingen nodig zijn om ze geschikt te maken voor de Oekraïense gevechtsvliegtuigen. Welke specifieke toestellen hiervoor in aanmerking komen, is vooralsnog onduidelijk.

De levering van deze langeafstandsraketten roept bezorgdheid op over een mogelijke escalatie van het conflict. Sommige analisten vrezen dat het gebruik van deze wapens door Oekraïne zou kunnen leiden tot een agressieve reactie van Rusland, mogelijk zelfs met nucleaire dreigingen. Daarnaast zet het druk op de Amerikaanse regering om haar restricties op het gebruik van Amerikaans wapentuig in Oekraïne te heroverwegen.

Kosten en technische mogelijkheden

De JASSM-raketten hebben een bereik van ongeveer 370 kilometer en zijn ontworpen met stealth-technologie om detectie door radar te vermijden. Een geavanceerdere versie van de raket heeft een bereik van meer dan 800 kilometer. Elke raket heeft een geschatte kostenprijs van 1 miljoen dollar, wat de inzet ervan een dure aangelegenheid maakt.

Hoewel de JASSM’s geavanceerde technologieën bevatten, zijn oudere versies van de raketten mogelijk kwetsbaarder voor Russische elektronische oorlogsvoering. Toch biedt de infraroodzoeker van de raketten enige bescherming, omdat deze zelfs bij elektronische storingen een hoge mate van nauwkeurigheid kan behouden.

Meer
Lees meer...