Waarom het een goed idee is om nu al geschenken voor de feestdagen te kopen

Het duurt nog zo’n 50 dagen alvorens we opnieuw samen met vrienden en familie kerst en nieuwjaar vieren. Toch kan het een goed idee zijn om nu al geschenken en decoratie voor die feestdagen te kopen.

Waarom is dit belangrijk?

We kopen met z'n allen talloze cadeaus om tijdens de eindejaarsperiode te schenken aan onze geliefden. Als je je goed voorbereidt op de feestperiode, kan je heel wat geld besparen op je cadeaus. Dat is geen overbodige luxe nu de inflatie de pan uit rijst.

Een bijzondere economische situatie

Het valt niet te ontkennen dat de wereld momenteel een moeilijke economische situatie doormaakt als gevolg van de wijdverbreide inflatie. In België bedroeg die in oktober meer dan 12 procent en in de Europese Unie 10,7 procent.

  • Veel producten zijn dan ook duurder dan een jaar geleden. In sommige gevallen kan de prijsstijging in vergelijking met oktober 2021 aanzienlijk zijn: +26,3 procent voor boter, 23,8 procent voor oliën of 25,2 procent voor meel en granen in België.
  • Helaas is de kans klein dat de situatie tegen volgende maand zal stabiliseren of verbeteren. Het kan daarom de moeite waard zijn deze maand nog wat spullen te kopen om zo een eventuele prijsstijging voor te zijn.

De uitgaven spreiden

De laatste maand van het jaar is de maand waarin we het meeste geld uitgeven. Door de aankopen te spreiden, kan je de druk op het gezinsbudget verlichten. Zo moet je tijdens de feestdagen niet plotsklaps heel veel geld op tafel leggen. Je aankopen plannen, kan ook helpen om minder stress te hebben tijdens de eindejaarsperiode.

  • Nu Halloween achter de rug is, focussen de winkels zich nu op de kerstperiode. Het is daarom een goed idee om nu al wat kerstdecoratie te kopen.
  • Als je al cadeau-ideeën hebt, koop ze dan deze maand. Dat voorkomt niet alleen dat de voorraad uitgeput raakt, maar op die manier vermijd je ook dat je winkels moet bezoeken tijdens een drukke feestperiode.

Geld besparen

Doordat je vooraf je kerstspullen koopt, krijg je ook de kans om op koopjes te jagen. In november pakken winkelketens doorgaans uit met allerhande acties. Denk bijvoorbeeld aan de kortingsperiodes die afkomstig zijn uit Verenigde Staten en China.

  • Er is onder meer Singles Day (11 november). Dat is een feestdag die door de Chinese retailgiganten in het leven werd geroepen als alternatief voor Valentijnsdag. Vandaag is het een van de grootste commerciële evenementen ter wereld, waar onder meer Amazon en Cdiscount aan deelnemen.
  • Black Friday (25 november) is nog zo’n populaire “feestdag” voor koopjesjagers. Die dag van opmerkelijke kortingen is afkomstig uit de Verenigde Staten. Black Friday wordt beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen. Voornamelijk de internetwinkels pakken uit met kortingen tijdens de Amerikaanse koopjesperiode, maar we zien dat ook meer en meer fysieke winkels, zoals Mediamarkt en Carrefour in ons land, deelnemen aan de prijzenslag. Je kan doorgaans al de dag vóór Black Friday genieten van kortingen. Die lopen meestal af op maandag.
  • Cyber Monday (28 november): op die dag kan je voornamelijk profiteren van kortingen online. Vroeger lag de focus voornamelijk op elektrische toestellen, waaronder smartphones, computers en huishoudtoestellen, maar vandaag gelden de prijsreducties op een breed gamma aan producten.

Pas op voor oplichters

In de loop der jaren zijn die kortingsdagen enorm populair geworden. Dat zorgt er ook voor dat oplichters gedurende die periode hun slag proberen thuis te halen.

  • Cybercriminelen proberen bijvoorbeeld mensen op te lichten door online mooie kortingen te adverteren. Via valse aanbiedingen proberen ze onder meer je persoonlijke gegevens te stelen. Daarbij geldt dus het eeuwenoude advies: “als het te mooi is om waar te zijn, zal dat ook zo zijn.” Twijfel je over een aanbieding? Controleer dan zeker de link. Daaraan kan je soms snel zien of je te maken hebt met een malafide verkoper. Check onder meer of er een slotje wordt afgebeeld naast het internetadres.
  • Pas ook op voor aanbiedingen die je via mail ontvangt, controleer het adres van de afzender voordat je ergens op klikt.
  • Ook verkopers durven zich soms schuldig maken aan wanpraktijken. Zo blazen sommigen hun prijzen op in aanloop naar de koopjesperiode om dan vervolgens zogezegd de prijzen drastisch te verlagen. Aarzel niet om prijsvergelijkingsinstrumenten, zoals Idealo, te gebruiken. Die volgen de prijsontwikkelingen op de voet op. Zo kun je checken of je echt een goede deal krijgt.

(ns)

Meer
door Redactie
Lees meer...