In De Tijd van 20 januari stond te lezen dat Open VLD het stemrecht voor minderjarigen wil doorduwen. Ze hebben daartoe enkele wetsvoorstellen ingediend die zij, desnoods met een wisselmeerderheid, willen goedkeuren in het federaal parlement. Vlaams Volksvertegenwoordiger Miranda Van Eetvelde (N-VA) stelt dat dit een compleet onnodig voorstel is.
Open VLD weet maar al te goed dat ze geen medestanders vinden bij N-VA voor de verlaging van het stemrecht naar 16 jaar. Dat ze dit nu willen doorduwen via een wisselmeerderheid is een brug te ver. In een coalitie zijn er altijd verschillende standpunten en men moet altijd wel water bij de wijn doen. Maar het blijft zaak van overeenkomsten te vinden en geen alternatieve meerderheden te zoeken wanneer er op een bepaald punt meningsverschillen zijn.
Stemrecht op 16 jaar is geen goed idee, volgens N-VA. Bij Vlaamse jongeren is er weinig animo om op deze leeftijd al mee het beleid uit te stippelen voor de volgende jaren. Het is vaak al moeilijk om jongeren die 18 jaar oud zijn aan te spreken voor de politiek. Er is een grote mate van desinteresse op deze leeftijd en dat geldt dus zeker ook voor nog jongere kiezers. Jongeren zijn op deze leeftijd nog fel op zoek naar hun eigen identiteit en waarden. Het is niet evident om dan al keuzes te maken die invloed hebben op het buitenland beleid, de economie en veiligheid.
Jongeren op 16 jaar mogen nog geen zware alcoholische dranken consumeren. Ze mogen evenmin roken of met de auto rijden. Maar we zouden ze dan wel het beleid van de volgende jaren laten uitstippelen? Dat is op zijn minst contradictorisch te noemen. Stemmen is een recht maar het geeft ook een zekere plicht. Een plicht om degelijk na te denken hoe jij de toekomst wil zien. Recent klonken er ook kritieken over de onderwijshervorming in Vlaanderen. “Jongeren moeten hun studiekeuze zo laat mogelijk kunnen maken”, klonk het. Toch ook wat tegenstrijdig met het verhaal van rechten en plichten, niet?
N-VA mag dan wel geen voorstander zijn voor het stemrecht op 16 jaar, we pleiten er wel voor om jongeren degelijk te informeren over politieke zaken en beleidsmateries. Het onderwijs kan (en doet dat nu reeds voor een stuk) jongeren een basiskennis bijbrengen waarop ze hun eigen inzichten en waarden kunnen bepalen. Een degelijke informatievergaring kan jongeren helpen maar hetzelfde geldt eveneens voor volwassenen. Ook zij hebben nood aan een helder beeld.
Wij blijven in ieder geval voorstander om te blijven zoeken naar oplossingen binnen de bestaande meerderheid. Wisselmeerderheden zijn voor ons niet nodig om aan te tonen dat men gelijk krijgt. Laat ons samenwerken en op zoek gaan hoe we jongeren meer kunnen warm maken voor politiek en beleid. Tenslotte: N-VA heeft in dit verhaal niets te verliezen. Uit bevragingen blijkt dat N-VA de populairste partij is bij jongeren. Maar aan politiek opportunisme doen wij niet mee.
Miranda Van Eetvelde, Vlaams Volksvertegenwoordiger.