Vijf minuten op ’t gemak? Als je een kat hebt, is de kans heel groot dat die jou naar het toilet gevolgd is. En jouw kat is niet alleen: duizenden mensen zoeken elk jaar op waarom hun kat zo geïnteresseerd is in het kleinste kamertje. Wij hebben het aan de expert gevraagd.
Negeert jouw kat jou ook, behalve op één cruciaal moment: als je naar de wc trekt? Troost je: jij bent niet alleen. Als we op het aantal Google Searches mogen afgaan, zien de meeste mensen hun kat vooral op de wc (of dwars over je laptop als je net een dringende mail moet versturen). Maar waarom doen die dieren dat? Anneleen Bru, kattenexperte en -gedragstherapeute bij Felinova, legt het aan ons uit.
Waarom wil je kat mee naar de wc?
“Om te beginnen is er geen wetenschappelijke uitleg voor waarom katten je net naar de wc volgen”, moet Bru ons eerst teleurstellen. “Maar dat wil niet zeggen dat we niet kunnen proberen uitleggen waarom ze dat net doen.” Volgens Bru zijn er drie redenen die kunnen verklaren waarom je kat zo blij wordt van jouw toiletbezoek.
“De eerste is dat je als eigenaar vaak heel onvoorspelbaar gedrag vertoont,” vertelt Bru aan newsmonkey. “Je staat op, je loopt rond, je doet de afwas, je neemt hen op en knuffelt hen op alle momenten. En da’s heel verwarrend voor katten: zodra je neerzit, of dat nu op de wc of in de zetel is, ben je voorspelbaar. Het is dus logisch dat ze op zo’n moment bij jou komen.”
Katten willen aandacht
Waarom willen ze dan precies bij je zijn: dat is de tweede reden die de kattenexperte aanhaalt. “Uiteraard wil je kat op dat moment aandacht van je. En omdat je op de wc niet veel beter te doen hebt, buiten even naar je smartphone staren, weet je kat al snel dat ze op dat moment kans maken op een beetje aandacht. Logisch dus dat ze dan naar jou komen.”
Het heeft dus allemaal met aandacht te maken. Al is er volgens Bru mogelijk nóg een reden waarom je kat zo graag bij je zit als je op de wc zit. “Katten houden van geuren en op het toilet maak je natuurlijk geuren aan”, grijnst Bru. Een ander uitstekend voorbeeld daarvan is dat katten ook wel eens hun neus in je oksel durven komen steken als je net terugkomt van je 5K Start To Run.
Katten willen deuren open
Als laatste oppert onze favoriete kattenfluisteraar ook nog een andere mogelijkheid. Misschien heeft het helemaal niets met het toilet te maken, maar met de deur. “Katten houden helemaal niet van gesloten deuren“, zegt Bru daarover. De kans dat je kat terug naar buiten wil zodra je de deur opent, is reëel. Deurtje open en verder Candy Crush spelen, met andere woorden.
Anneleen Bru bracht ook een boek uit over kattengedrag: ‘I Love Happy Cats!’, dat voor €24.95 verkrijgbaar is bij Maxi Zoo.