‘Waarom Wettelen’: Regiedebuut van Dimitri Verhulst gaat in première op Film Fest Gent

Film Fest Gent 2024 heeft een nieuwe Vlaamse film toegevoegd aan zijn programma. Het gaat om de nogal absurde film Waarom Wettelen, het regiedebuut van schrijver Dimitri Verhulst.

Met De Helaasheid der Dingen en Problemski Hotel zijn er al twee boeken van Dimitri Verhulst met succes verfilmd. Zelf was hij bij die projecten echter niet actief betrokken. Daar is nu dus verandering in gekomen. Voor Waarom Wettelen nam Dimitri Verhulst niet alleen het scenario, maar ook de regie voor zijn rekening. Dat zorgt voor een film met de kenmerkende absurdistische insteek die we van de auteur gewoon zijn.

In Waarom Wettelen komt een vervreemde familie samen voor de begrafenis van Christine, de mater familias. Naast de verstoten pleegzoon verschijnt ook een mysterieuze notaris, die hen droog meedeelt dat Christine in het onbekende dorpje Wettelen begraven wil worden. Dit onverwachte verzoek stuurt de familie op een bijzondere reis door Vlaanderen – langs verlaten feestzalen, grijze steenwegen en stille kloosters – op zoek naar de plek. Terwijl ze statig achter de lijkwagen aanlopen, krijgen de familieleden de kans om elkaar opnieuw te leren kennen, en worden verborgen geheimen onthuld.

Peter Van den Begin

De hoofdrol in Waarom Wettelen wordt verzorgd door Peter Van den Begin als de nogal stijve en ongemakkelijke weduwnaar. Verder bestaat de cast ook nog uit onder andere Tom Vermeir, Dominique Van Malder, Bert Haelvoet, Marijke Pinoy, Tinne Roggeman, Cami Moonen en Emiel Vandenberghe.

De cinematografie is voor rekening van de Nederlander Menno Mans, die recent verantwoordelijk was voor de Netflixreeks Fair Play (2023) en de Belgische coproducties Ferry (2021) en The Sound of Philadelphia (2020).

Film Fest Gent

Waarom Wettelen gaat in première op Film Fest Gent op 19 oktober. Daar zal hij te zien zijn naast onder andere Small Things Like These en Milano. Vanaf 23 oktober verschijnt de film ook in de zalen.

“Er is geen gedroomdere plek voor de geboorte van mijn eerste film dan het filmfestival van Gent; de stad die mij, als geen andere, de liefde voor de cinema heeft bijgebracht”, klinkt Dimitri Verhulst enthousiast.

Meer
Lees meer...