Waarom ziet je selfie er anders uit dan je spiegelbeeld? 

We hebben het allemaal wel eens gedaan: voor de spiegel staan en geen spier bewegen om op de exacte manier een selfie te nemen met je smartphone. Maar toch ziet de foto er anders uit dan hoe je er in de spiegel uitziet. Nieuwswebsite The Huffington Post heeft eindelijk een verklaring!

Het is geen geheim dat wij houden van selfies nemen. Zolang we geen ‘selfitis‘ krijgen, is er ook geen probleem, toch? Jawel … toch wel. Soms kunnen we geen foto maken die lijkt op het beeld in de spiegel. Maar dat zou blijkbaar meerdere redenen hebben en het omgekeerde verwachten, is daar één van.

Omgekeerd beeld van wat we zien

Het klinkt misschien heel gek, maar het is wel zo: we verwachten het beeld van de spiegel, en dat is omgekeerd. Als je een foto neemt, verwachten we een beeld te krijgen dat we ook in de spiegel zien.

Zo legt Nolan Feeney het ook uit in The Atlantic. “Het kan een beetje raar zijn om onszelf in omgekeerde richting te zien, vooral omdat onze gezichten niet perfect symmetrisch zijn”, klinkt het op de website. “Bepaalde kenmerken staan niet op dezelfde manier en dat kan ons afwerpen.”

Volgens fotograaf Jay Perry groeien wij op met een illusie. “Mensen zijn opgegroeid met een spiegel en dat is wat zij geloven dat iedereen ziet, terwijl het omgekeerd is,” zegt hij. “Spiegels zijn eigenlijk leugens.”

Mooier zijn

We kennen ons gezicht, zoals we het zien in de spiegel. Daarom vinden we het ook gek als we een ander beeld zien op foto.

Zo vertelt fotograaf Michael Levy dat we de spiegel benaderen en naar onszelf kijken vanuit een hoek die ons het meest aantrekkelijk maakt. “Als je in de spiegel kijkt, draai je je gezicht onbewust naar een bepaalde hoek die voor jou het meest optimaal is”, zegt fotograaf Michael Levy. En dat is natuurlijk moeilijker na te bootsen op foto. “De details, de bewegingen die je maakt, je bent wazig, de focus op bepaalde delen, … ’t Is niet makkelijk om een bepaalde hoek exact na te doen voor een foto.”

Technische redenen

Het is zeker geen geheim dat cameralenzen een beeld kunnen veranderen. Als je een langere lens hebt, kan je er slanker uitzien en hoe korter de lens, hoe breder het gezicht.

Daarnaast speelt de nabijheid van een persoon tot de camera ook nog een rol. Als we selfies maken, staan we meestal dichter bij de camera dan wanneer iemand anders een foto zou nemen. Hierdoor komen meerdere details in beeld dan wanneer je een selfie neemt. Het gebeurt bijna nooit dat je je smartphone op eenzelfde plek, met de exact dezelfde belichting kan zetten als je spiegel.

Vergeet niet dat andere techniciteiten, zoals licht, kadrering en focus, ook een reden kunnen zijn.

Maar hey, maak maar selfies. Je ziet er sowieso fantastisch uit!

iStock