Waarom zonnepanelen met dit weer 15% minder renderen dan op een mooie winterdag

Zonnepanelen werken minder goed met deze hitte. Ze leveren zelfs 15% minder op dan wanneer de zon even fel zou schijnen in de winter, met een buitentemperatuur van rond het vriespunt. Hoe kan dat? Trouwens: we verbruiken momenteel een pak meer elektriciteit. En als je ziet wat het kost om een ventilator en/of airco dagelijks te laten draaien, dan is dat wel even schrikken.

Op tropische dagen zoals we momenteel meemaken, wordt een zonnepaneel erg heet. 65 graden is geen uitzondering, of, maar liefst 30 graden hoger dan de omgevingstemperatuur. En hoe warmer een zonnepaneel is, hoe minder goed het werkt.

Doordat de zon op het paneel schijnt, wordt er elektrische lading vrijgemaakt. Dat zorgt voor de elektriciteitsproductie. Maar ook warmte maakt lading vrij en dat vermindert het effect van het zonlicht enigszins.

Het sterkst merk je dat aan de elektrische spanning van het paneel, die wordt wat lager. De opbrengst van het paneel, dus het rendement, wordt bepaald door de balans tussen de effecten van de felheid van het licht en temperatuur van het paneel, legt professor Wim Sinke van de Technische Universiteit in Amsterdam uit. Hij is onder meer auteur van de studie Energy Return on Energy Invested (ERoEI) for photovoltaic solar systems in regions of moderate insolation en een specialist in onderzoek naar rendement van zone-energie.

Lekke waterton

“Vergelijk het zonnepaneel met een lekke waterton”, zegt hij. “In die ton wordt water gegoten, dat kun je vergelijken met zonnestraling. Tegelijkertijd loopt er water weg door het lek. Dat lek is te vergelijken met het effect van warmte. Hoe harder de straal waarmee de ton wordt gevuld, hoe hoger het water in de ton komt te staan.”

Of, in zonnepanelentermen: hoe hoger de elektrische spanning van het paneel zal zijn. Als het lek groter wordt en de straal even hard blijft, zal het water in de ton lager komen te staan: de spanning van het paneel neemt af.

Ideaal

Er wordt in dit zonnige, warme weer dus wel veel elektriciteit opgewekt door de zon, maar net wat minder dan wanneer het zonnig en koel zou zijn. De ideale situatie voor een zonnepaneel is een heldere zon in een koude winter.

Wat wel helpt is panelen zo te installeren dat er aan de achterkant natuurlijke ventilatie is die ervoor zorgt dat de warme lucht deels wordt afgevoerd en de paneeltemperatuur minder oploopt. Het is overigens niet zo dat een zonnepaneel schade oploopt door de hitte.

Wat kost die hitte ons aan elektriciteit?

Het energieverbruik van een doorsnee huishouden ligt met temperaturen van 30 graden of meer 10% hoger dan normaal gemiddeld. Een ventilator kost minstens 50 cent per dag aan elektriciteit en een airco al snel 7 à 8 euro.

Het waterverbruik neemt ongeveer met 25 à 30% toe bij gezinnen, maar het is niet zo simpel om daar een prijs op te kleven omdat het niet alleen om leidingwater gaat, maar ook grond- en regenwater.

Meer
Lees meer...