Wanneer eet je een banaan het best op: groen, geel of bruin?

Wie is er nu niet dol op bananen? Ze zijn lekker, supergezond en geven ons tonnen energie. Sommige mensen eten hun banaan het liefst wanneer die nog wat groenig ziet, anderen hebben ze liever overrijp. Maar wanneer eet je die banaan eigenlijk het best op?

Elk nadeel heeft zijn voordeel. Voor zij die voedsel met een hoog suikergehalte willen vermijden (of moeten vermijden, zoals diabetespatiënten) zijn groene bananen het best. Ze helpen je ook bepaalde voedingstoffen op te nemen, zoals calcium. Groene bananen bezitten bovendien bacteriën die de gezondheid van de dikke darm bevorderen. Daar staat wel tegenover dat je lichaam meer gas gaat produceren…

Groen, geel of bruin?

Hoe langer een banaan rijpt, hoe zoeter ze wordt. Dat is omdat enzymen het zetmeel langzaam omzetten in suikers, wat er voor zorgt dat bananen gemakkelijker te verteren zijn en het antioxidantenniveau verhoogt.

En antioxidanten helpen bij zowat alles. Ze zorgen voor een betere huid, bescherming tegen kanker, gezonde darmen en urinewegen,… Bananen met wat vlekjes op zijn acht keer effectiever in het versterken van je lichaam dan het groene model.

Eigenlijk is het dus beter om die banaan nog even te laten liggen tot er een paar bruine vlekjes op komen (je moet natuurlijk ook niet wachten tot ze helemaal zwart ziet). Het enige minpuntje bij rijpe bananen is dat ze enige voedingsstoffen verliezen. Geen ramp, bewaar ze gewoon in de ijskast en het probleem is opgelost. 

Shutterstock
Nog meer redenen nodig waarom je (rijpe) bananen moet eten?

Een banaan beschermt ook tegen depressie.

Giphy

Ze helpen je gewicht te verliezen. Ze bevatten dan wel 100 calorieën, maar je hebt minder snel honger.

Giphy

Ze vechten tegen slapeloosheid. 

Giphy

Ze helpen je te stoppen met roken. 

YouTube

Eet de banaan op en poets je schoenen met de schil. Instant glans!

YouTube

Niets dan voordelen aan bananen dus!

Giphy

En als het pellen van een banaan je in de weg staat, daar is ook een oplossing voor: 

Bron: Butter Bin, One Green Planet, Food Matters, Positive Med
Meer
Lees meer...