Wat in Keulen gebeurde heeft een naam: taharrush jama’i. Dit moet je daarover weten:

Het Bundeskriminalamt (BKA), een beetje het FBI van Duitsland, is er ondertussen van overtuigd dat wat in de nacht van oud op nieuw in Keulen gebeurde taharrush jama’i was: een vorm van collectieve, georganiseerde, bijna rituele seksuele aanranding. Die geplande groepsaanrandingen, vaak tijdens grote evenementen en festiviteiten, zijn in Arabische landen al langer een bekend probleem. 

Taharrush jama’i of taharrush gamea (‏تحرش جماعي‎ of‎ taḥarrush ǧamāʿī) verloopt volgens een vast patroon: vaak worden sociale media gebruikt om een groep van “gelijkgezinden” te verzamelen op een locatie waar ook vrouwen verwacht worden aanwezig te zijn.

De tactiek is dan om een buitencordon te vormen rondom die vrouwen. De mannen aan het binnencordon kunnen vervolgens ongestoord vrouwen betasten, ontkleden en penetreren. Dat laatste gaat van – sorry voor de straightforwardness – vingers in vagina, anus en mond tot nog ernstigere vormen van verkrachting.

Niet nieuw

Taharrush jama’i vindt plaats op evenementen waar veel volk is, gaande van demonstraties, maar ook concerten en publieke festivals en islamitische feesten. De eerste “meldingen” van taharrush jama’i zouden stammen uit 2011, tijdens de onrusten op het Tahrir plein, waar Egyptische vrouwen en vrouwelijke Westerse journalisten werden omsingeld en vervolgens aangerand door groepen jonge mannen. Maar, dat het ontstond als grim bijverschijnsel van de Arabische Lente klopt helemaal niet. Al in 2008 bijvoorbeeld werd het beschreven als fenomeen in een studie over vrouwenrechten in de islamitische wereld.

Politiek wapen

Wie een beetje graaft, ontdekt zelfs meldingen van taharrush jama’i die teruggaan tot het moment dat in Arabische landen mensen op het internet kwamen. En daarbij is opvallend: niet alleen is tahrrush jama’i iets dat meestal is voorbereid, het wordt ook vaak specifiek gebruikt als een politiek wapen.

Zo was er de fameuze Black Wednesday op 25 mei 2005 in Egypte, waar de toenmalige president Moebarak, zoals achteraf is uitgekomen, zijn NDP-aanhangers tegenstanders van zijn herverkiezing liet demotiveren bij wijze van taharrush jama’i. Talloze vrouwen werden die dag in groep op straat verkracht.

In 2006 waren er een pak meldingen van taharrush jama’i tijdens de “vieringen” die volgden op de ramadan. Egyptische bloggers schreven daar toen ook over: “Large groups of men groped veiled and unveiled women, and in some cases ripped their clothes off. This crime continues to occur in public spaces, especially during public holidays, and lately during political protests. This type of sexual assault is even more violent and aggressive and entails unwanted sexual contact. In some cases it escalates to rape.”

Advies

Er zijn al minstens drie Westerse journalistes het slachtoffer geworden van taharrush jama’i in Caïro, onder wie Lara Logan van CBS. Maar het fenomeen is zo prevalent en hardnekkig in Arabische landen dat er specifieke adviezen zijn voor vrouwen die naar evenementen gaan waar veel volk is. Zoals: vorm zelf cirkels door elkaars hand vast te houden, zodat aanranders niet binnen kunnen dringen.