Wat wil Islamitische Staat nu eigenlijk echt? 10 dingen die je moet weten

“Eerst een eigen kalifaat opbouwen en dan agressieve uitbreiding, dat is het uiteindelijke doel van IS. Voor hen is dat een historische missie”. Dat is wat de Canadese journalist Graeme Wood zegt. En hij kan het weten: meer dan een jaar lang volgde hij IS van dichtbij en sprak hij in heel de wereld met mensen die het gedachtegoed van de terreurgroep een warm hart toedragen.

“IS-aanhangers interpreteren de Koran op heel extreme, strikte wijze. Volgens hen zijn gruwelijkheden als slavernij, executies en onthoofdingen toegestaan. Je wordt gezien als een slechte moslim als je niet aan deze praktijken wil meedoen. Daar kun je in sommige gevallen zelfs de doodstraf voor krijgen.”

Het kalifaat in Syrië en Irak is volgens Wood mooier dan ze zelf bij IS hadden durven dromen, maar toch is het nog niet genoeg. “IS ziet het als een plicht om zoveel mogelijk land te veroveren. De grens moet constant opgerekt worden.”

Armageddon

“Je zou zeggen: het is riskant voor IS om aanslagen te plegen in Parijs omdat ze nu harder worden aangepakt door het Westen. Maar er zit een idee achter. IS probeert er alles aan te doen om westerse legers naar Syrië te lokken voor een laatste Armageddon-achtig gevecht.”

De terreurorganisatie gelooft dat er binnenkort een epische veldslag zal plaatsvinden bij het Syrische dorpje Dabiq, dat nu in handen is van IS. Dat dorpje stelt weinig voor, maar het is van enorm symbolisch belang voor de terreurorganisatie.

Dabiq

Bij Dabiq ontmoeten het leger van Rome (lees: het Westen) en het leger van de moslims elkaar, voorspelt IS. Nadat ze dat gevecht winnen zal het kalifaat zich uitbreiden. “Sommige IS-strijders geloven zelfs dat de hele wereld uiteindelijk een groot kalifaat wordt.”

“Als je hier niet in gelooft dan denk je natuurlijk: wat is dit voor onzin? Wat is dit voor fantasieverhaal? Maar ik snap de aantrekkingskracht van de boodschap wel. Stel je voor dat je elke dag aan het werk bent in de snackbar. En dat is het. Dan is het natuurlijk veel spannender om onderdeel te zijn van een grote historische gebeurtenis.”

Wegblijven

Volgens Wood is een invasie in ieder geval geen goed idee. “Dat zou enorm goed zijn voor de propaganda van IS. Of ze zich nu bij IS hebben aangesloten of niet: jihadisten geloven allemaal dat het Westen – en vooral de Verenigde Staten – een kruistocht wil houden en moslims wil vermoorden. Een invasie zal dat vermoeden bevestigen.”

“We moeten er in ieder geval voor zorgen dat het kalifaat niet verder uitbreidt. IS rekruteert mensen door te zeggen dat het kalifaat steeds groter en sterker wordt. Als dat niet meer gebeurt, dan verliest het vanzelf z’n aantrekkingskracht. Dan wordt duidelijk dat het eigenlijk niet zo veel voorstelt.”

De tien belangrijkste dingen die we moeten beseffen over Islamitische Staat, zijn volgens Wood:

1. IS is ervan overtuigd dat de apocalyps nakend is

IS-propaganda is doordrenkt van die boodschap, van een “eindstrijd” tussen legers uit het Westen en de vertegenwoordigers van de islam. IS denkt dat te kunnen afleiden uit de Koran. Het gelooft zelfs te weten waar die “eindstrijd” zal plaatsvinden: in Dabiq. Het noemde z’n belangrijkste propagandamiddel, het glossy tijdschrift dat het elke maand verspreidt, zelfs Dabiq.

2. IS wil dat we boots on the ground zetten in Syrië, het doet er alles aan om een invasie uit te lokken

Want dan kan de “eindstrijd” zich voltrekken. Bovendien is een Westerse invasie de beste propaganda om wereldwijd moslims achter zich btw scharen: het bewijs dat het Westen een nieuwe kruistocht is gestart tegen de islam.

3. IS kan niet overleven als het z’n terrein verliest in Syrië en Irak

In tegenstelling tot bijvoorbeeld al-Qaida is de “natuur”, de bestaansreden van IS, een kalifaat en dat betekent dat het ook echt grondgebied moet hebben. Kalifaten kunnen niet bestaan als ondergrondse bewegingen argumenteert Wood: “Caliphates cannot exist as underground movements, because territorial authority is a requirement: take away its command of territory, and all those oaths of allegiance are no longer binding.”

4. IS wil niet alleen “ongelovigen” dood, het wil ook 200 miljoen moslims doden

Islamitische Staat gelooft dat het de wereld moet zuiveren van “afvalligen”, of moslims die de islam niet belijden op de salafistische manier die IS voor ogen heeft, of bijvoorbeeld niet geloven in de sharia. Alle sjiieten zijn in het boekje van IS “afvalligen”. Dat zijn er wereldwijd meer dan 200 miljoen.

5. IS is helemaal niet zoals al-Qaida. En ze kunnen elkaar niet uitstaan

Hoewel Osama bin Laden door Islamitische Staat de titel “sheikh” heeft gekregen als teken van respect, houdt de liefde daar op. Om het simpel te zeggen: al-Qaida is voornamelijk een politieke terreurbeweging die het Westen wil straffen maar niet streeft naar het oprichten van een eigen staat, Islamitische Staat is een religieuze beweging die gelooft in een nakende apocalyps.

6. De terroristen die aanslagen uitvoeren bij ons worden niet gefinancierd door IS zelf

Zij handelen op eigen initiatief, maar wel in naam van IS, dat die terreurdaden wel aanmoedigt en achteraf opeist. Maar volgens Wood is er geen bewijs dat IS hen logistiek of financieel steunt of de aanslagen zelf plant vanuit Syrië. De leiding in het kalifaat zelf is alleen betrokken bij aanslagen en terreurdaden tegen sjiieten.

7. IS gelooft in de komst van de antichrist (en in Jezus)

Nadat in Dabiq de troepen van “Rome” (het Westen) zijn verslagen, zal er uit de Khorasan-regio (in het oosten van Iran) een anti-messias komen, genaamd Daijal. Die anti-messias zal alle strijders van het kalifaat, op 5.000 na in Jeruzalem, vermoorden. Maar dan zal Jezus terugkomen (in tegenstelling tot wat we denken geloven ze wel degelijk in Jezus) die Daijal met een speer zal doden en de moslims naar de finale overwinning zal leiden.

8. Ze interpreteren de Koran letterlijk

Vandaar onder meer de barbaarse middeleeuwse toestanden, zoals kruisigen, onthoofden en het toepassen van slavernij.

9. Er valt niet te onderhandelen met IS

Oorlog voeren opdat het kalifaat groter wordt is een kerntaak van IS. Omdat het kalifaat geen “grenzen mag hebben” is het ook zinloos om te onderhandelen of vredesakkoorden af te sluiten.

10. IS gelooft in sociale zekerheid

Islamitische Staat gelooft dat het door allah opgelegd is dat ze zorgen voor behuizing, ziekenhuizen en eten bijvoorbeeld. Maar alleen echte moslims kunnen daar van genieten.

Lees hier het hele artikel van Graeme Wood. Het is absoluut de moeite!