Water in de Seine te vuil voor triatlon op Olympische Spelen

De organisatie van de Olympische Spelen in Parijs stelt de mannentriatlon op het laatste nippertje met een dag uit. De reden: het water in de Seine is niet proper genoeg.

Wat voorafging: Het was drie jaar geleden een van de gewaagde beloftes van Emmanuel Macron, de Franse president, en Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs: het zwemdeel van de Olympische triatlon zou in de Seine plaatsvinden.

  • Experten waarschuwden er bij de test in augustus van 2023 echter op dat de waterkwaliteit onvoldoende kon zijn bij regenval.
  • Regen viel op de dag van de openingsceremonie met bakken uit de hemel. Gevolg: te veel bacteriën in het water.

Waterkwaliteit

De beslissing: De ultieme waterstalen, in de nacht van maandag op dinsdag om 3.30 uur, gaan te hoge limieten aan. Om de gezondheid van de atleten te beschermen, wordt de triatlon bij de mannen met een dag uitgesteld, in de hoop dat tegen morgen de waarden gezakt zijn. De mannentriatlon zal nu aansluiten op de vrouwentriatlon.

Letterlijk: “We herhalen dat de gezondheid van de atleten hun prioriteit is”, zegt de organisatie in een mededeling. “De tests die vandaag in de Seine zijn uitgevoerd, hebben aangetoond dat de waterkwaliteit niet voldoende garanties biedt om het evenement te laten doorgaan.”

“Helaas kunnen meteorologische gebeurtenissen waar we geen invloed op hebben, zoals de regen die op 26 en 27 juli boven Parijs viel, de waterkwaliteit veranderen en ons dwingen het evenement om gezondheidsredenen te verplaatsen. Ondanks de verbetering van de waterkwaliteit in de afgelopen uren, zijn de waarden op sommige punten van het zwemparcours nog steeds boven de aanvaardbare limieten.”

De gevolgen: Voor de betrokken atleten is dit natuurlijk dik vervelend. Zeker op mentaal vlak, gezien het zelfs niet zeker is dat de wedstrijd morgen doorgaat.

  • Het uitstel hing wel al even in de lucht, want eerder werden de trainingen in de Seine afgelast.
  • De organisatie heeft 2 augustus als reservedag voorzien, maar als het de komende dagen regent, dreigt weer hetzelfde probleem.
  • Ook de toeschouwers die speciaal voor de mannentriatlon naar Parijs zijn afgezakt, hebben pech.

Het politieke plaatje: Burgemeester Anne Hidalgo dook eerder deze maand in de Seine om te bewijzen dat het water proper genoeg is voor de geplande wedstrijden. De zuivering van de beroemde rivier en zijrivier de Marne heeft zowat 1,4 miljard euro gekost.

Anne Hidalgo, de burgemeester van Parijs, zwemt even in de Seine op 17 juli 2024. – Getty Images
Meer
Lees meer...