Er woedt momenteel een natuurbrand in een veengebied op Groenland. Het is geen kleintje: 12,5 vierkante kilometer staat al bijna twee weken in brand. Het is de grootste natuurbrand die ooit zo noordelijk werd waargenomen.
De brand werd op 31 juli ontdekt door satellieten en woedt aan de westzijde van Groenland. Op dit moment staat een ovaalvormig gebied van ongeveer vier bij twee kilometer groot in brand.
Het gebeurt nog wel op Groenland: 20% is in de zomer ijsvrij en door bijvoorbeeld blikseminslagen kan de toendra dan gaan branden. Daar groeien voornamelijk struiken, grassen en mossen. Maar, zo noordelijk en zo omvangrijk als nu, dat werd nog nooit waargenomen.
Opwarming
De brand verplaatst zich niet. Dat kan erop wijzen dat het een veenbrand is, waarbij biologisch materiaal – turf – uit de ondergrond wordt verbrand. En dat is dan weer een aanwijzing van hoe het klimaat op Groenland snel aan het veranderen is door de opwarming van de aarde.
Smeltend permafrost in combinatie met warmer en droger weer resulteert in uitgedroogde, met organisch materiaal gevulde grondlagen die gemakkelijk ten prooi vallen aan vuur. Zoals turf dus.
Dat turf kan maanden en zelfs jaren blijven branden en het lost daarbij serieus wat CO2 in onze atmosfeer.
A week of the Greenland wildfire burning as seen from MODIS Aqua/Terra satellites @Pierre_Markuse @m_parrington @ruth_mottram @jmccarty_geo pic.twitter.com/cns8K05HmU
— Stef Lhermitte (@StefLhermitte) 7 augustus 2017