Weersvoorspellingen staan voor revolutie met de hulp van AI

Artificiële intelligentie (AI) zorgt voor een revolutie in de weersvoorspelling en maakt preciezere voorspellingen mogelijk voor gebeurtenissen zoals overstromingen in steden en omstandigheden in bergachtig terrein.


In het kort

  • AI kan een revolutie teweegbrengen in de weersvoorspelling door preciezere voorspellingen te doen. Dat helpt bij gebeurtenissen zoals overstromingen in steden.
  • De effectiviteit van AI in weersvoorspellingen hangt af van de kwaliteit en kwantiteit van de invoergegevens.
  • Duidelijke en beknopte communicatie is cruciaal voor het overbrengen van de ernst van zeldzame extreme weersomstandigheden. Dat zal in de toekomst meer nodig zijn gezien de toenemende frequentie van extreem weer als gevolg van klimaatverandering.

AI-algoritmen analyseren enorme historische datasets om patronen te identificeren, waardoor ze vaak beter presteren dan traditionele numerieke weersvoorspellingsmodellen. GraphCast, een door Google gesteunde machine learning-methode die gebruik maakt van gegevens uit analyses, laat dit voordeel zien door superieure voorspellingen te doen in vergelijking met conventionele benaderingen. Analysegegevens bevatten voorspellingen uit het verleden, verfijnd met moderne modelleringstechnieken, en bieden een uitgebreid beeld van historische weer- en klimaatomstandigheden.

Uitdagingen en beperkingen

De effectiviteit van AI hangt echter af van de kwaliteit en kwantiteit van de invoergegevens. Hiaten in de kennis, beperkingen in het gebruik van gegevens en onvoldoende investeringen in modellen voor het verzamelen van gegevens vormen een uitdaging voor nauwkeurige voorspellingen.

Hoewel AI op bepaalde gebieden kan uitblinken, is het geen wondermiddel. Op fysica gebaseerde modellen zijn nog steeds waardevol in specifieke situaties. Bovendien kunnen onvoorziene gebeurtenissen of verschuivingen in weerpatronen de nauwkeurigheid van voorspellingen in de weg staan. Experts benadrukken dat het belangrijk is om AI-gebaseerde voorspellingen te gebruiken als aanvulling op bestaande voorspellingstools, zodat robuustere ensemblevoorspellingen en een betere inschatting van de waarschijnlijkheid van extreme gebeurtenissen mogelijk worden.

Integratie en communicatie

Het European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF), een toonaangevende leverancier van weersvoorspellingen voor Europese landen, heeft sinds januari AI geïntegreerd in zijn voorspellingssysteem. Dit gegevensgestuurde model genereert snel meerdere voorspellingen en biedt langetermijnvoorspellingen voor gebeurtenissen zoals cyclonen en hittegolven. Zelfs met accurate ECMWF-voorspellingen voorafgaand aan de overstromingen in september in Europa, onderstreepte de omvang van de verwoesting de communicatie-uitdagingen die inherent zijn aan het overbrengen van de ernst van zeldzame extreme weersomstandigheden.

Experts benadrukken dat duidelijke en beknopte communicatie cruciaal is, vooral gezien de toenemende frequentie van extreem weer als gevolg van klimaatverandering. Het communiceren van de mogelijke gevolgen voor mensen en infrastructuur kan proactieve maatregelen en de toewijzing van middelen voor beperkings- en aanpassingsstrategieën aanmoedigen.

Klimaatrisico’s en mitigatie

Europa wordt geconfronteerd met aanzienlijke klimaatrisico’s die de beleidsreacties en aanpassingsinspanningen overtreffen. Extreme hitte, droogte, bosbranden en overstromingen zullen naar verwachting toenemen, zelfs in optimistische scenario’s voor de opwarming van de aarde.

Hoewel AI een waardevol hulpmiddel is om deze risico’s te voorspellen en te beperken, stellen sommige experts dat Europa in vergelijking met andere regio’s niet goed voorbereid is. Ze wijzen op een gebrek aan investeringen in datagestuurde oplossingen en risicobeoordelingsstrategieën. De uitdagingen op het gebied van gegevensverwerking die gepaard gaan met AI-modellen met hoge resolutie vormen ook een hindernis. De rekenkracht die nodig is voor realtime updates kan veel energie kosten, wat bijdraagt aan de milieueffecten van klimaatverandering.

De uitdagingen aanpakken

Uiteindelijk benadrukken experts dat voor het aanpakken van deze uitdagingen niet alleen technologische vooruitgang nodig is, maar ook politieke wil, investeringen in infrastructuur en een verbintenis om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Het vervangen van olie, gas en kolen door hernieuwbare energiebronnen is essentieel voor het beperken van de klimaatverandering en het minimaliseren van de frequentie en de ernst van extreme weersomstandigheden.

Meer
Lees meer...