Goed weer, dat betekent terrasjes doen! Maar voor wie toch nog hard aan z’n beach body aan het werken is, kan dat wel eens moeilijke keuzes opleveren. Elke dag gaan sporten om toch wat af te vallen, doe je niet voor niets. Maar op café wil je toch ook wel wat genieten. Kortom, hoeveel calorieën zitten er in onze favoriete drankjes? En welke drankje kies je dan het beste?
Het is bakken, braden, zwoegen en zweten, maar het goede weer heeft ook zo z’n voordelen. Samen met je vrienden ’s avonds een terrasje doen, bijvoorbeeld. Maar velen onder ons zijn ondertussen ook nog de winterkilootjes (en reken daar ook maar wat lentekilootjes bij) er aan het aftrainen- en diëten. Hoe kan je genieten en toch ook op je lijn letten op het terras van je favoriete bar? Wij zochten uit welke drankjes je je nog kan ‘veroorloven’ en van welke je beter ver wegblijft als je (ietwat) op je lijn aan het letten bent.
Frisdrank
Wie het risico niet wil lopen om de volgende dag met een kater rond te moeten lopen, opteert vaak voor een frisdrankje. Maar wie dat doet, kiest beter voor een light- of zeroversie. Een gewoon blikje Coca-Cola (33 cl) is zo, volgens de site van Coca-Cola zelf, al zo’n 139 kcal. De lightvariant is natuurlijk wel een pak beter met 0,7 kcal. Cola Zero is ook slechts 1 kcal. Voor sommigen misschien onverwacht, maar Fanta Orange is nog slechter dan cola: 158 kcal voor een blikje. Sprite is wat minder: 92 kcal.
Bier
De meest voor de hand liggende optie voor velen is echter een doodgewoon, maar daarom niet minder lekker, pintje. Na een standaard pint (25 cl) ben je, volgens FatSecret, 111 kilocalorieën rijker. Voor wie een gewoon pintje toch wat te licht uitvalt, zijn er natuurlijk nog een hoop opties. Een Duvel bijvoorbeeld. Dat is al zo’n 175 kcal voor een glas (33 cl). Een van onze favorieten, Omer, is nog zwaarder: 240 kcal. Maar ja, voor zulke godendranken moet je natuurlijk al iets over hebben. Is dat allemaal wat te zwaar voor jou en ben je eerder een Desperadosfan? Dan moet je toch ook al 190 kcal rekenen.
Wijn en cava
Het aantal calorieën in wijn kan natuurlijk wel schommelen naargelang de soort wijn en het merk. Maar globaal gezien, is een glas (15 cl) rode wijn rond de 120 kcal. Droge witte wijn zit daar net onder met circa 105 kcal, zoete witte wijn net erboven met 145 kcal. Een topper tijdens de zomer is natuurlijk sangria. Maar met al dat fruit en de zoete wijn, kan dat wel heel hoog uitvallen. Het hangt er uiteraard vanaf wat je er allemaal in doet, maar reken maar een dikke 150 tot 170 kcal. Cava valt ietsje beter uit dan de wijnen, toch wat calorieën betreft: zo’n 77 kcal per glas (10,5 cl), 110 kcal voor 15 cl.
Cocktails
Maar geef toe: bier, wijn, cava, allemaal goed en wel. Maar in de zomer drink je toch het allerliefst een lekkere, frisse cocktail. Maar hier pas je best wel mee op. Sommige cocktails vallen van calorieën zeer goed mee, maar anderen bevatten er dan weer verraderlijk veel. Een gin-tonic is met 172 kcal voor 22,5 cl nog redelijk. Liever een mojito? Dat is 215 kcal. Een cuba libre is 153 kcal. Al kan je natuurlijk cola light of zelfs cola zero gebruiken om het aantal calorieën wat te drukken.
Iets ‘uitgebreidere’ cocktails kies je, logischerwijze, niet als je je strakke lijn wil behouden (of bereiken). Een pina colada is voor amper 133cl al 230 kcal. Wie zich graag Carrie uit Sex and the City waant met een cosmopolitan, is nog slechter af. 330 kcal voor 225 cl. Dat is dus zo’n twee gin-tonics waard.
Shotjeeeuuuhs
Loopt dat terrasje een beetje uit (wat natuurlijk wel eens kan gebeuren), dan zouden er wel eens shotjes op tafel kunnen verschijnen. Welke onmens die kleine glaasjes moordsap telkens ook bestelt, ze vallen best wel mee van calorieën. Als je aanneemt dat een shotje zo’n 3 cl is, dan levert zo’n deksels shotje rum, wodka of zelfs, godbetert, tequila 64 kcal op. Whiskey heeft een klein beetje meer calorieën: 70 kcal. Als het zo’n zotte avond wordt dat je zelfs in de Jägermeister vliegt, dan ben je verder van huis. 3 cl Jäger is namelijk al 155 kcal. Perfect om wat wintervet bij te kweken op skiverlof dus, maar in de zomer kan je de paarse smurrie dus beter laten als je een killer body wil voor op het strand.