Wegovy krijgt goedkeuring in EU voor behandeling van aan obesitas gerelateerd hartfalen

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft het populaire gewichtsverliesmedicijn Wegovy van Novo Nordisk goedgekeurd voor een nieuwe toepassing: de behandeling van hartfalen geassocieerd met obesitas. Deze uitbreiding betekent dat het geneesmiddel niet langer enkel wordt gezien als middel om af te vallen, maar nu ook een belangrijke rol speelt bij het aanpakken van ernstige gezondheidsproblemen zoals hartfalen.

Voorheen was Wegovy in de Europese Unie al goedgekeurd voor het verminderen van cardiovasculaire risico’s, zoals beroertes, bij volwassenen met overgewicht of obesitas zonder diabetes. De nieuwe goedkeuring richt zich echter specifiek op een type hartfalen dat bekendstaat als hartfalen met behouden ejectiefractie (HFpEF). Dit type hartfalen treft bijna de helft van alle hartfalenpatiënten en komt vaak voor bij mensen met obesitas.

Klinische resultaten: duidelijke verbeteringen

Uit een klinische studie bleek dat patiënten die Wegovy gebruikten niet alleen significant gewicht verloren, maar ook aanzienlijke verbeteringen vertoonden in hun algemene gezondheid. Deze verbetering werd gemeten op basis van verschillende criteria gerelateerd aan HFpEF.

Na één jaar gebruik van het medicijn rapporteerden patiënten een toename van hun fysieke capaciteit en inspanningsvermogen. Dit biedt hoop voor de behandeling van een aandoening die vaak moeilijk te beheersen is.

Concurrentie en toekomstplannen

Wegovy is sinds 2022 goedgekeurd voor de behandeling van obesitas in de Europese Unie en wordt gezien als een baanbrekend medicijn. De goedkeuring voor de behandeling van obesitas-gerelateerd hartfalen geeft Novo Nordisk een voorsprong op de concurrentie, zoals Eli Lilly’s tirzepatide, dat ook indrukwekkende resultaten liet zien in klinische tests. Tirzepatide verminderde het risico op hartfalen bij patiënten met obesitas en behouden ejectiefractie met maar liefst 38 procent.

Novo Nordisk plant om volgend jaar ook bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) een aanvraag in te dienen voor de uitbreiding van Wegovy’s gebruik in de VS voor de behandeling van obesitas-gerelateerd hartfalen.

Meer
Lees meer...