De wereld van cryptomunten is nog te onbemind: “Het traditionele financiële systeem kampt met problemen”

Veel mensen verdwalen in de wereld van crypto. Business AM sprak met Brecht Van Craen, CEO van de Digital Currency Academy en auteur van het boek Beleggen in crypto. Hij vertelt waarom cryptomunten een oplossing kunnen zijn tijdens een bankencrisis en wat de gevaren van ervan zijn.


Beluister het volledige interview hier:


De essentie: Veel mensen denken bij crypto aan digitale muntjes waar je gigantisch rijk of vooral arm mee kan worden. Maar de theorie erachter draait vooral om decentralisatie. De voordelen wegen op tegen de nadelen, zegt Van Craen.

  • “Het traditionele financiële systeem kampt met problemen en het is wel duidelijk dat we een te sterke mate van centralisatie hebben. Er is te veel macht bij te weinig personen. Dan doel ik vooral op de centrale banken. De inflatie, het verlies aan koopkracht en de wankelheid van het financiële systeem spreken voor zich.”
  • “Het publieke (wereldwijde, red.) web was een sterke push naar decentralisatie van informatie. Met de komst van social media is er weer een shift gebeurd naar centralisatie. Onze digitale beleving wordt gedomineerd door vier spelers: Google, Facebook, Amazon en Apple. Dat is een veel te gecentraliseerd gegeven.”
  • Van Craen ziet wel gevaar: “Veel partijen proberen misbruik te maken van crypto. We kunnen het vergelijken met de bubbel van het internet in het jaar 2000. Er waren veel zogezegde ondernemers die misbruik maakten van gebrek aan informatie om zogezegd bedrijven op te starten om veel geld te verzamelen. (…) Bij crypto is dat net hetzelfde.”