Wereldwijde crisis in geestelijke gezondheid onthult alarmerende statistieken over werkstress

Wereldwijde crisis in geestelijke gezondheid onthult alarmerende statistieken over werkstress
Christian Erfurt via Unsplash

In het kort

  • Meer dan 16.000 mensen in 16 landen gaven aan stressniveaus te ervaren die de pan uit rijzen als gevolg van financiële instabiliteit, baanonzekerheid en voortdurende blootstelling aan negatief nieuws.
  • Een op de drie respondenten had last van minstens één psychische aandoening, waarbij depressie en angst de lijst aanvoerden.
  • Jongvolwassenen (18-24 jaar) hebben onevenredig veel last van stress op het werk, waarbij maar liefst 85 procent mogelijk te maken heeft met angst, stress of depressie.

De wereldwijde beroepsbevolking wordt geconfronteerd met een groeiende crisis op het gebied van geestelijke gezondheid. Een nieuw onderzoek van AXA en IPSOS, waarbij meer dan 16.000 mensen in 16 landen werden ondervraagd, onthult alarmerende statistieken over het welzijn van werknemers.

Het stressniveau stijgt explosief, wat leidt tot meer ziekteverzuim en een wanhopige behoefte aan ondersteuning door werkgevers. Financiële instabiliteit, baanonzekerheid en voortdurende blootstelling aan negatief nieuws dragen aanzienlijk bij aan deze crisis.

De menselijke tol

Eén op de drie respondenten gaf aan last te hebben van minstens één psychische aandoening, waarbij depressie en angst de lijst aanvoerden. Opkomende bedreigingen zoals klimaatverandering en online intimidatie gooien nog meer olie op het vuur en verergeren gevoelens van angst en kwetsbaarheid.

Het onderzoek benadrukt werkgerelateerde stress als een belangrijke boosdoener, waarbij meer dan de helft van de werkende personen de afgelopen twee weken bovengemiddelde stressniveaus rapporteerde. Schokkend genoeg heeft meer dan een kwart van de werknemers zich het afgelopen jaar ziek gemeld in verband met de geestelijke gezondheid – een trend die wereldwijd toeneemt. In Frankrijk zijn psychische problemen nu de belangrijkste oorzaak van langdurig ziekteverzuim.

De economische impact

De gevolgen van deze stress op het werk zijn verstrekkend. Slaap-, concentratie- en besluitvormingsproblemen teisteren veel patiënten, naast lichamelijke symptomen zoals hoofdpijn en spierspanning. De economische impact is duizelingwekkend: depressie en angst alleen al leiden tot een geschat verlies van 12 miljard werkdagen per jaar.

Jonge volwassenen (18-24 jaar) worden onevenredig zwaar getroffen. Het ziekteverzuim dat verband houdt met de geestelijke gezondheid schiet omhoog naar 42 procent binnen deze groep, waarbij maar liefst 85 procent mogelijk te maken heeft met angst, stress of depressie. Deze generatiekloof in geestelijk welzijn is een reden tot ernstige bezorgdheid, aangezien de trend lijkt te verslechteren.

De rol van werkgevers

Overmatig gebruik van sociale media en eenzaamheid dragen aanzienlijk bij aan de problemen van jongvolwassenen, wat de behoefte aan gerichte interventies onderstreept.

Het onderzoek benadrukt de cruciale rol die werkgevers spelen bij het ondersteunen van de geestelijke gezondheid van werknemers. Hoewel bijna de helft van de respondenten aangeeft dat hun bedrijf een specifiek beleid heeft, zou meer dan de helft willen dat hun werkgever meer doet. Het implementeren van dergelijke ondersteuning komt niet alleen de werknemers ten goede, maar gaat ook verzuim en verminderde productiviteit tegen. Door deze groeiende crisis rechtstreeks aan te pakken, kunnen bedrijven een gezondere en productievere werkomgeving voor iedereen creëren.

Meer
9 uur geledendoor Redactie
20 uur geledendoor Redactie
Lees meer...
03:00