Wie is die Julien Watrin toch, de man die de broers Borlée mee aan goud hielp?

Na de historische recordzege van de Belgische aflossingsploeg op de 4×400 meter tijdens het EK atletiek in Praag werd uitvoerig ingezoomd op de drie broers Borlée. De gouden plak die ze behaalden was weliswaar niet mogelijk geweest zonder de bijdrage van vierde man Julien Watrin. Hij trok zich immers als eerste op gang en gaf de stok vanuit tweede positie door. Maar wie is die straffe atleet nu eigenlijk?   

Julien Watrin begon met atletiek toen hij 7 was. Nu is hij 22 en combineert hij de sport met ingenieursstudies. “Ik heb de weg van mijn ouders gevolgd, die ook atleten waren”, legt hij uit. “Ik beoefende heel wat sporten, maar enkel atletiek in clubverband. Op mijn 15e heb ik me dan wat meer toegelegd op de 100 en 200 meter sprint, hoewel ik een zekere polyvalentie wou behouden.” 

Gezien op televisie

Watrin behaalde al heel wat successen tijdens internationale jongerenkampioenschappen. Desondanks kent hij de Borlées nog niet zo lang. “Ik kende ze eigenlijk vooral van ze te zien op televisie. Ik had in het verleden wel de kans om kort eens te praten met Jonathan, die net als ik de 200 meter liep op het Belgisch Kampioenschap. Het is pas sinds vorig jaar dat ik met hen ben beginnen omgaan.” Jacques Borlée, de vader en trainer van de broers Borlée, en de trainer van Watrin ontmoetten elkaar toen immers tijdens het Europees Kampioenschap. Daar praatten ze over een mogelijke samenwerking. “Sindsdien doe ik al mijn stages met hen, wat enorm verrijkend is.”

Tussen drie broers

Hoe het voelt om als vierde man binnen een team met drie broers te functioneren? “Het is inderdaad iets bijzonders. Gelukkig had ik de kans om me te integreren tijdens de talrijke stages, met hen en anderen van hun club. De coach is zo gepassioneerd door de 4×400 en atletiek, dat hij mij haast behandelt als zou ik een van zijn zonen zijn. Het is behoorlijk gek!” Toch is zijn plaats binnen het team niet definitief, legt hij uit. “Je mag niet vergeten dat Antoine Gillet, Stef Vanhaeren en recent Robin Vanderbemden ook heel goed zijn. Ze zullen dit jaar waarschijnlijk nog verbeteren.”

Immense vreugde

Goud op het EK, dat doet iets met een mens, ook met Watrin. “Het was een immense vreugde. We deden pas onze intrede op het EK na afhaken van de Duitsers. We hadden dit niet gepland en hadden daardoor ook geen specifieke training.” Bovendien ging het om een indoor kampioenschap, geeft de jong jonge atleet aan, wat eigenlijk geen prioriteit is. “Daarmee dat het eigenlijk echt maf is. Deze prestatie is eigenlijk echt totaal onbegrijpelijk. Het geeft een enorme boost voor het vervolg.”

Dat vervolg, dat wordt veelbelovend, als het van de dromen van Watrin afhangt. Over zijn allergrootste droom moet Watrin niet lang nadenken. “Zoals alle sporters: deelnemen aan de Olympische Spelen!” Plotsklaps behoort dat tot de mogelijkheden. “Nog geen jaar geleden was dat een wilde droom. Nu is het een doel geworden!”