Wie zorgde voor monsterzege rechtspopulistisch FvD in Nederland? Vooral oudere mannen zo blijkt

Het Forum voor Democratie (FvD), de rechtspopulistische partij van Thierry Baudet heeft een monsterzege geboekt bij de Provinciale Statenverkiezingen in Nederland en is één klap de grootste van het land geworden. Aan wie is dat te danken? En waarom?

Op basis van een enquête door onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS kan je dat redelijk nauwkeurig in kaart brengen. Om te beginnen: partijleider Baudet blijkt weinig jonge kiezers te trekken, hij moet het vooral hebben van de kiezers tussen de 35 en 64 jaar. Meer dan d ehelft van de kiezers zijn 50-plussers.

Forum voor Democratie is ook de partij die de meeste mannen wist te bereiken: 64% van de stemmers zijn mannen. Daar staat dan tegenover dat amper een derde van de stemmers (36%) op FvD vrouw is. Verder is een derde van de kiezers hoogopgeleid, een kwart is laagopgeleid, de rest van de kiezers ligt daar tussen.

Waarom?

Onderzoeksbureau Ipsos vroeg in de enquête ook naar de beweegredenen van kiezers. Ondervraagden die op FvD stemden zeiden in grote meerderheid dat hun stem er eentje was tegen het kabinet. 79% van de ondervraagden gaf dat aan. Als reden om tegen het kabinet te stemmen worden de kosten die de klimaatmaatregelen met zich meebrengen en immigratie en integratie als belangrijkste genoemd.

De stemmen voor Forum komen vooral door een verschuiving binnen de rechtse partijen. 31% van de kiezers stemden bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 nog voor de PVV. 15% van de kiezers komt van de VVD en 10% van het CDA. 18% van de kiezers stemde eerder ook al FvD. 5% stemde bij de vorige verkiezingen niet.

Sowieso meer mannen dan vrouwen die stemmen

Net als bij de Provinciale Statenverkiezingen in 2015 en de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 gingen ook bij deze verkiezingen meer mannen dan vrouwen naar de stembus. Het gaat om 55% versus 45%.

Mannen waren bij de meeste partijen ook de voornaamste stemmers. Alleen bij GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50Plus en Denk waren de stemmers in meerderheid vrouwelijk.

Ipsos vroeg ook naar de beweegredenen van FvD-kiezers. 79 procent van de ondervraagden gaf aan dat hun stem er eentje was tegen het kabinet. De kosten van de klimaatmaatregelen en immigratie en integratie worden daarbij als belangrijkste reden genoemd. Ook de kosten en kwaliteit van de zorg en de pensioenen werden vaak genoemd.

Meer
Lees meer...