De Samsung Galaxy S8 is ondertussen bijna een maand op de markt en de verkoopscijfers tonen dat hij in de smaak valt, maar hoe goed is hij nu echt? Wij mochten het nieuwe toptoestel van Samsung twee weken testen en zijn onder de indruk … al heeft hij ook enkele werkpuntjes.
Pluspunten
Scherm en beeld
Het meest in het oog springende aan de S8 is het scherm. Het is ook de focus van de campagne van Samsung en dat is meer dan terecht. De Koreaanse producent is erin geslaagd om een toestel te maken dat even groot is als de S7, maar met een veel groter scherm (5,8′ i.p.v. 5,1′ voor de gewone versie).
Het scherm is niet alleen groter, het is ook veel helderder. Daarnaast is de verhouding ook veel logische voor video’s, waardoor je niet met zwarte banden komt te zitten.
Allemaal leuk in theorie, maar hoe merk je dat in de praktijk? Nog meer dan je zou verwachten! Wie filmpjes of Netflix kijkt, vergeet echt dat hij dat op zijn gsm aan ’t doen is. De helderheid, juiste beeldverhouding en het gebrek aan randen zorgt ervoor dat je eindelijk volwaardig video’s kan bekijken op je gsm.
Het grote scherm zonder randen zou het glas sneller doen breken. Wij hebben ons testtoestel zelf niet aan een valtest onderworpen, maar konden wel vaststellen dat er ondanks twee weken zonder hoesje en los in onze broekzak zitten, van krassen nog geen sprake was.
Batterij en opladen
De S8 heeft een batterij van 3000 mAh, evenveel als zijn voorganger, maar hij springt er wel zuiniger mee om, waardoor je dus toch iets langer kan doen met een volle batterij. In de praktijk komt dat bij ons heel actieve verbruik (Facebook, Netflix, camera, gps, …) neer op zo’n 24 uur en met af en toe de spaarstand aan te zetten zelfs op twee dagen. Die spaarstand werkt trouwens fantastisch, want zo kan je je laatste procentjes echt meerdere uren sparen als je nog één dringend telefoontje moet doen of laten nog eens de weg moet zoeken.
Het grote voordeel bij deze S8 is ook het snel opladen. Als je je toestel op vliegtuigstand legt op te laden duurt het anderhalf uur om van 1 naar 100 procent te gaan. Superhandig dus als je tussendoor je toestel even ergens aan het stopcontact kan hangen.
Camera
De camera van de S7 won vorig jaar meerdere prijzen, maar ondertussen heeft de concurrentie ook niet stilgezeten. Toch bevestigt de S8 Samsung als producent van smartphones met topcamera’s en laat hij vooral grote concurrent iPhone nog altijd heel ver achter zich.
Er zit een extra sensor in die ervoor zorgt dat vooral in het donker je foto’s nog beter zijn dan op de voorganger. En ook prutsen met de opties zorgt ervoor dat je leuke foto’s kan nemen met speciale effecten en een verschillende focus, zoals je hiernaast kan zien.
Minpunten
Ontgrendelen
Het grote scherm van Samsung zonder randen heeft één nadeel: de vingerprintscanner had een nieuwe plaats nodig. Daarvoor koos Samsung bij de S8 voor de achterkant, maar daar staat die scanner nogal ongelukkig hoog naast de camera.
Om dat probleem op te lossen, kan je je smartphone ook ontgrendelen met een gezichtsscanner en zelfs met een irisscanner. Het probleem is dat beide zaken helemaal niet zo betrouwbaar zijn als Samsung zelf beweert.
Als het werkt, is het schitterend: je haalt je toestel uit, het herkent je gezicht en ontgrendelt. Maar als het donker is of je hebt een zonnebril aan, dan moet je je patroon of code ingeven. En dat is niet wat je in 2017 wil doen op een smartphone van 799 euro.
Bixby
Als je het niet kent, zal je het niet missen, maar Bixby is het antwoord van Samsung op Siri van Apple. Bixby moet zelfs meer zijn dan dat en je persoonlijke assistent worden.
Het grootste probleem is echter dat Bixby volgens ons nog niet helemaal klaar is om gebruikt te worden. Spreken kan je er nog niet tegen doen, want het systeem verstaat nog altijd alleen maar Koreaans.
Daarnaast kan je Bixby ook gebruiken om met je camera zaken te fotograferen waarover hij je dan uitleg geeft, of die je dan online kan bestellen. Maar ook dat werkt nog niet helemaal zoals het zou moeten. Als we bijvoorbeeld een foto nemen van een Samsungtoestel, toont het systeem ons een website om iPhones te kopen, niet helemaal de bedoeling vermoeden we.
Het enige wat de assistent wel goed doet is proberen je gedrag voorspellen. Als je op de knop aan de zijkant drukt, krijg je alles te zien waarvan hij denkt dat je op dat moment op die plaats nodig hebt. Dat kan ’s avonds je alarm zijn, ’s morgens Facebook en op het werk je agenda. Het is even wennen om dat ook effectief te gebruiken, maar hoe vaker je het doet, hoe meer je merkt dat dat best praktisch is.
Conclusie
Het was voor Samsung een moeilijk jaar qua imago met de problemen rond de Note 7, maar met hun nieuw toptoestel staan ze er weer volledig. Het scherm is ronduit schitterend en eens je het gewoon bent, is het echt wennen om weer een ouder model te gebruiken.
Ook qua camera, batterij en snelheid van opladen is de S8 ronduit indrukwekkend. Het is zeker niet overdreven om de Galaxy S8 het beste toestel op de markt te noemen. Al betaal je daar ook wel een prijs voor: 799 euro voor de gewone en 899 euro voor de Plus-versie. Maar wie graag met Android werkt en geld wil uitgeven voor een toptoestel, moet niet twijfelen.