Voor veel studenten betekent een stage een periode waarin je voltijds werkt terwijl je dieper en dieper in je spaarrekening graaft. Als alles goed gaat verdien je je diploma en ben je klaar om jezelf aan te bieden op de arbeidsmarkt. Dat is dringend nodig ook want na enkele maanden onbetaald werken heb je geen rosse cent meer over. In Frankrijk heeft de overheid in 2015 enkele maatregelen genomen om het de afstuderende studenten iets makkelijker te maken. In Frankrijk wordt een stagiair vanaf de tweede maand stage betaald en wordt de werkgever verplicht in te staan voor reisvergoedingen en maaltijdcheques. Zou dat in België ook kunnen?
Zit je middenin je hogere studies? Dan zal ook jij vroeg of laat een stageplek moeten zoeken. In die periode ga je niet meer naar de les maar word je ingelijfd in een onderneming om een een beeld te krijgen van hoe je toekomstige job eruit kan zien na je studies.
Je zult hoogstwaarschijnlijk opgeleid worden om, na een tijdje, hetzelfde werk te doen als de betaalde werknemers. Laat ons eerlijk zijn: je wordt soms een beetje als een slaaf behandeld tijdens je stage. In België worden er al jaren klachten van uitbuiting vastgesteld. Maar verandert er ook iets?
Omzendbrief
Volgens Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits werd er sinds 2014, wanneer Crevits aantrad als minister van Onderwijs, rond stages al “een geactualiseerde omzendbrief rond werkplekleren waar ook stages in opgenomen zijn” verwezenlijkt. Daarin staat dat “stages onbezoldigd zijn, maar dat een onkostenvergoeding mogelijk is.” Let wel: er staat mogelijk en niet verplicht.
Volgens Minister Crevits is zij niet de enige verantwoordelijke voor dat, relatief magere, beleid rond de stagewetgeving. “Het is natuurlijk wel zo dat de stageregelgeving niet enkel door Vlaanderen wordt vastgelegd, maar ook voor een deel federaal.” zo zegt Crevits, “Welzijn en veiligheid van de jongere, alles over sociale zekerheid en de fiscale aspecten worden federaal bepaald.”
Wel is er vooruitgang gemaakt in de wetgeving rond duaal leren en het huidige stelsel van leren en werken. bij deze systemen is de werkgever verplicht om een leervergoeding te betalen. die leervergoeding varieert van ongeveer 400 euro tot 520 euro in een derde jaar.