Netflix blijft dé streamingreferentie, toch in België, maar veel content maken, daar kruipt ook veel geld in. Logisch dus, dat er momenteel links en rechts getest wordt met duurdere abonnementsformules. Maar zullen klanten ook meer willen betalen voor Netflix?
Betaal je binnenkort minstens tien euro voor een basisabonnement op Netflix? Enkele testprijzen in Italië doen vermoeden van wel. Volgens Smartworld.it, een Italiaanse techwebsite, worden er op dit moment twee nieuwe, duurdere abonnementsformules getest door Netflix. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de prijzen ook effectief omhoog gaan, maar Netflix wil duidelijk even aftoetsen of het publiek bereid zou zijn om dat te doen.
Prijzen Netflix
Momenteel betaal je voor Netflix’ goedkoopste abonnement 7,99 euro. Daarmee krijg je wel maar toegang tot één scherm. Eén trapje hoger, twee schermen en met HD, kost een abonnement 10,99 euro per maand. Voor tot vier schermen en Ultra HD betaal je momenteel 13,99 euro.
Volgens de Italiaanse website circuleren er momenteel twee ’testpaketten’. In het eerste pakket blijft de basisprijs van 7,99 euro bestaan, maar kost de trap hoger twee euro meer. 12,99 dus. Het premiumpakket kost vier euro meer: 17,99 euro. Daar zou je wel 4K-kwaliteit voor in de plaats krijgen, maar het is wel de volle tien euro meer dan een basispakket.
Een andere optie spreidt de prijsverhoging over alle abonnementen: dan kost het goedkoopste abonnement 8,99 euro, een medium 12,99 en het zwaarste 16,99 euro. Voor alle duidelijkheid: de abonnementen zijn nog niet duurder geworden. Het is ook niet duidelijk of dat ook ooit zo zal zijn. Maar Netflix is wél op zoek naar de grens van het betaalbare.
Waarom een prijsverhoging?
Netflix heerst in België quasi alleen over het streaminglandschap. Amazon Prime staat nog niet op punt, Telenet Play is vooral gebaseerd op een uitbreiding van je kabelabonnement en Disney+ is nog niet uit de startblokken geschoten. Maar de hete adem van de concurrentie is al wel te voelen, zo vindt Netflix het steeds moeilijker om kwalitatieve films en series te streamen die door een andere producent gemaakt zijn.
Een voorbeeld: BBC leverde Call The Midwife, een historisch drama aan Netflix. Maar de BBC is zijn eigen streamingdienst aan het samenstellen en de nieuwe seizoenen komen niet meer op Netflix. Ook alle Marvel-reeksen, deel van de reden dat Netflix zo groot is geworden, zullen mondjesmaat van Netflix verdwijnen. Marvel zit namelijk onder de paraplu van Disney en die werken dus hard aan de oprichting van Disney+, wellicht de grootste wereldwijde concurrent voor Netflix.
De oplossing is eigen films en series maken, iets waar Netflix ook echt in slaagt, ze pikken er zelfs prijzen voor op, zoals met Roma. En ook daar blijkt de dominantie van Netflix nog geen verleden tijd. Zo bleek The Umbrella Academy het meestgestreamde programma in de Verenigde Staten. Maar die content kost geld en een prijsverhoging lijkt op termijn onafwendbaar. Blijft de vraag of de kijker ook volgt: met al die concurrentie op komst, is een prijsverhoging misschien niet verstandig.
Kijk hier naar de beste vijftig series op Netflix!
Verwijderalarm: 61 titels met BBC-titels volop in de lijst én The Americanshttps://t.co/7BMylbhEsU pic.twitter.com/b5fPODKDzf
— Netflix BE (@BENetflix) 5 maart 2019