Zelensky begint Europese diplomatieke tour: Oekraïne zoekt militaire steun nu onzekerheid toeneemt

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is begonnen aan een uitgebreide diplomatieke missie door Europa, op zoek naar extra militaire hulp. Dit komt te midden van groeiende bezorgdheid over de steun van de Verenigde Staten na de komende presidentsverkiezingen. Zelensky hoopt door ontmoetingen met Europese leiders de internationale steun voor Oekraïne veilig te stellen, terwijl Rusland vorderingen maakt op het slagveld.

De diplomatieke reis van Zelensky volgt op een internationale top in Dubrovnik, Kroatië, waar de president het belang van Europese eenheid benadrukte. Tijdens de top “Oekraïne-Zuidoost-Europa” pleitte hij voor nauwere samenwerking met de Europese Unie en drong hij aan op een versnelling van de toetredingsgesprekken van Oekraïne. Een door Kiev voorgesteld vredesplan zal naar verwachting centraal staan op een geplande vredesconferentie in november.

Na de top in Kroatië heeft Zelensky een reeks ontmoetingen aangekondigd met invloedrijke Europese leiders. Hij zal onder meer praten met de Britse premier Keir Starmer, de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de nieuwe NAVO-chef Mark Rutte, en paus Franciscus. Vermoedelijk ontmoet hij ook de Italiaanse premier Giorgia Meloni.

Amerikaanse steun onzeker door presidentsverkiezingen

Zelensky’s diplomatieke missie wordt aangewakkerd door zorgen over de mogelijke afnemende steun van de VS, vooral als de Republikeinse kandidaat Donald Trump zou winnen in november. Trumps eerdere sympathieën voor de Russische president Vladimir Poetin roepen vragen op over de toekomst van de Amerikaanse steun aan Oekraïne.

De annulering van een bijeenkomst van internationale bondgenoten in Duitsland, nadat president Joe Biden zijn Europese reis afzegde vanwege de orkaan Milton, heeft deze onzekerheid nog vergroot.

Dringende behoefte aan militaire hulp

Naast diplomatieke steun probeert Zelensky militaire hulp te verwerven om het numerieke overwicht van Rusland op het slagveld te compenseren. Oekraïne kampt nog steeds met Russische luchtaanvallen en recente verliezen, zoals de val van Pokrovsk in Oost-Oekraïne en een aanval op de haveninfrastructuur van Odesa, hebben de noodzaak voor meer wapens verder benadrukt.

Zelensky is ook op zoek naar goedkeuring van bondgenoten om langeafstandswapens in te zetten voor aanvallen op Russische posities diep in Rusland. Hoewel Oekraïne enkele successen heeft geboekt in zijn tegenoffensief, wordt dit overschaduwd door berichten uit Moskou dat Rusland terrein terugwint.

Meer
Lees meer...