Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen weken stevig toegenomen in Zweden. Dat aantal loopt zodanig hoog op dat de ziekenhuizen overbelast zijn.
Hoewel Zweden gedurende vele maanden geen maatregelen heeft genomen om het coronavirus in te dammen, werden de autoriteiten gedwongen hun aanpak te wijzigen in het licht van het toenemend aantal besmettingen tijdens de tweede golf. Zo moeten de bars en restaurants sinds midden november de deuren sluiten vanaf 22 uur.
Kort daarna werden bioscopen en andere uitgaansgelegenheden gesloten. Ook niet-essentiële bijeenkomsten en bijeenkomsten van meer dan 8 personen werden verboden. Sinds maandag zijn ook de middelbare scholen gesloten en moeten leerlingen ouder dan 16 jaar online hun lessen volgen.
Maar het lijkt erop dat de maatregelen te laat zijn genomen. De Zweedse ziekenhuizen, en met name die in Stockholm, zijn overbelast. De afdelingen intensieve zorgen kunnen de toestroom niet langer aan.
Roep om hulp
Op woensdag hebben de ziekenhuizen in de hoofdstad een noodkreet geslaakt. “We hebben hulp nodig”, waarschuwde Bjorn Eriksson, hoofd van de Stockholmse gezondheidsdienst. Hij riep op zo snel mogelijk gespecialiseerde verpleegkundigen en zorgpersoneel naar de hoofdstad te sturen.
De Zweedse krant Aftonbladet meldt vrijdag dat 99 procent van de bedden op de intensieve zorgen van Stockholm bezet zijn. Ook de ziekenhuizen in de twee andere grote steden van het land, Göteborg en Malmö, krijgen het zwaar te verduren. Zweden telt 700 bedden op intensieve zorgen. In sommige delen van het land is de situatie (iets) beter, maar dat zal niet veel langer duren.
Zoals de Belgische viroloog Emmanuel André aangeeft, lijkt het erop dat de ziekenhuizen de patiënten die ze nu opnemen moeten sorteren en de ouderen daardoor aan de zijlijn blijven staan. Het aantal toegelaten personen dat ouder is dan 80 jaar neemt zienderogen af.
Noodplan
De Zweedse pers laat weten dat de autoriteiten de komende uren nog een noodplan zullen opstellen. Een van de mogelijke oplossingen is de hulp inroepen van de buurlanden. Zo is Zweden al in gesprek met Finland. waar de gezondheidssituatie veel minder alarmerend is. De Finse minister van Binnenlandse Zaken Maria Ohisalo heeft al aangekondigd dat Zweden op de steun van de buurlanden kan rekenen.
Sten Rubertsson, een arts die lid is van de Zweedse Nationale Raad voor Gezondheid en Welzijn, zei in de Dagens Medicin dat het niet zozeer gaat om de apparatuur als wel om de menselijke kracht. Om de capaciteit van intensieve zorgen uit te breiden, overweegt de regering daarom om het afwezige ziekenhuispersoneel vervroegd uit vakantie te laten terugkeren. Daarnaast worden verzorgers die normaal gesproken niet op intensieve zorgen werken daarheen verplaatst.
Een andere mogelijkheid is de annulering van niet-dringende chirurgische ingrepen. Hierdoor komt er extra ruimte en personeel vrij om in te zetten op intensieve zorgen.
Het aantal nieuwe besmettingen in Zweden is de afgelopen veertien dagen toegenomen tot 734 per 100.000 inwoners. Daarmee is het land één van de koplopers in Europa. Sinds het begin van de gezondheidscrisis zijn er al 7.935 Zweden overleden aan corona. Dat is één van de hoogste cijfers van de Scandinavische landen. In Denemarken zijn er tot nu toe 918 mensen overleden aan de ziekte en in Finland zijn dat er 442. Noorwegen telt momenteel 382 doden. Het inwonersaantal in die landen ligt wel voor de helft lager dan in Zweden.
Lees ook: ‘Geen enkele indicatie van groepsimmuniteit in Zweden’