Zwitserland mikt opnieuw op Winterspelen: 2038 in het vizier na eerdere teleurstellingen

Na twee mislukte pogingen om de Olympische Winterspelen te organiseren, zet Zwitserland zijn zinnen op 2038. Het land, dat eerder naast de Spelen van 2030 en 2034 greep, krijgt nu een voorkeurspositie voor de editie van 2038, op voorwaarde dat het tegen 2027 een verfijnd bod indient.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) koos eerder voor Frankrijk en de Verenigde Staten om de Winterspelen van respectievelijk 2030 en 2034 te organiseren. Toch gaf het IOC Zwitserland een voorkeursrecht voor 2038. Dit houdt in dat het land, mits het tegen 2027 met een sterk bod komt, grote kans maakt om het evenement te mogen organiseren.

De Zwitserse regering ziet de organisatie van de Winterspelen als een unieke kans om de samenleving en economie te versterken. Het Zwitserse ministerie van Defensie, Burgerbescherming en Sport (DDPS) liet in een persbericht weten dat de Spelen een “positieve en duurzame impact” kunnen hebben.

Interdepartementale samenwerking

Ter voorbereiding op het bod voor 2038 werd een speciale interdepartementale werkgroep opgericht. Deze groep zal zich richten op het in kaart brengen van de financiële bijdragen van de federale overheid. Daarnaast zal Swiss Olympic, de Zwitserse sportfederatie, de geschikte locaties voor de Spelen beoordelen en de precieze rol van de overheid verduidelijken.

Een belangrijk onderdeel van het bod is het waarborgen van financiële haalbaarheid, duurzaamheid en infrastructuur. Swiss Olympic krijgt de taak om samen met verschillende overheidsdepartementen te zorgen voor een goed onderbouwd plan.

Eerdere pogingen en tegenslagen

Zwitserland heeft in het verleden al meerdere keren geprobeerd de Winterspelen binnen te halen. Zo dienden St. Moritz en Davos een gezamenlijk bod in voor de Spelen van 2022, en was het kanton Wallis kandidaat voor de editie van 2026. Beide pogingen liepen echter op niets uit. De laatste keer dat Zwitserland de Olympische Winterspelen organiseerde, was in 1948 in St. Moritz.

Meer
door Redactie
Lees meer...