Zwitserland houdt vandaag een nationaal referendum over een verbod op kunstmatige bestrijdingsmiddelen. Het Alpenland zou zo het eerste land in Europa kunnen worden dat komaf maakt met pesticiden.
Voorstanders van de campagne, die zeggen dat de kunstmatige producten tot ernstige gezondheidsproblemen leiden en schade toebrengen aan de biodiversiteit, beogen een nationaal verbod van pesticiden binnen de tien jaar. Ze hopen dat andere landen in hun voetsporen zullen treden. Momenteel is het Himalaya-koninkrijkje Bhutan het enige land ter wereld met een dergelijk verbod.
“Het is van vitaal belang dat we een einde maken aan het gebruik van pesticiden die vandaag ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken voor de mensen en problemen opstapelen voor de toekomst”, zei Antoinette Gilson van het zogenoemde Pesticiden Initiatief, aan het persagentschap Reuters.
Grote pesticideproducenten, zoals het Zwitserse Syngenta, en Bayer en BASF uit Duitsland, staan in Europa al jaren in het vizier van activisten. Maar volgens de fabrikanten zijn hun pesticiden onderworpen aan strenge tests en worden ze goed gereguleerd. Boeren vrezen op hun beurt dat een verbod zal leiden tot stijgende voedselprijzen, jobverlies en meer import van voedingsproducten.
Drinkwater
De Zwitsers stemmen vandaag ook over een afzonderlijk initiatief over drinkwater, dat vervuild zou worden door de kunstmatige bestrijdingsmiddelen. Dat voorstel focust op het stopzetten van subsidies aan boeren die gebruikmaken van pesticiden en antibiotica voor vee.
Beide voorstellen worden breed gedragen door jonge stedelijke kiezers. Maar Zwitserse boeren klagen dat ze nu al te maken hebben met enkele van de strengste regels in Europa. Doodsbedreigingen vliegen in het rond.
“Veel mensen, vooral in de steden, hebben geen idee wat landbouw inhoudt”, zei Martin Haab, voorzitter van de landbouwersvereniging in Zürich, aan de BBC. “Dus, als ze twee tomaten in hun tuin voor het raam hebben, denken ze dat ze landbouw begrijpen en dat ze weten hoe ze biologische landbouw moeten bedrijven.”
Uit een recente opiniepeiling van het Zwitserse mediaconcern Tamedia blijkt dat 48 procent van de kiezers voor het drinkwaterinitiatief is en 49 procent voor het verbod op pesticiden.