De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat de gletsjers in de Zwitserse Alpen steeds sneller aan het verdwijnen zijn. Het tempo waaraan ze ondertussen smelten, is hallucinant en de nog 1.400 resterende gletsjers zijn voorbij het point of no return: zelfs als we meteen zouden stoppen met het uitstoten van broeikasgassen, is hun lot bezegeld en zijn ze weg voor 2100.
Een Zwitsers glacioloog, Matthias Huss, heeft alles eens op een rijtje gezet voor de collega’s van de krant Tages-Anzeiger.
Sinds 1850, het hoogtepunt van de Kleine IJstijd, en het moment waarop door de mens veroorzaakte klimaatopwarming begon, is al meer dan de helft van de gletsjers in Zwitserland weggesmolten.
In 1850 was er nog voor 130 kubieke kilometer aan gletsjers in Zwitserland, nu is dat nog 54 kubieke kilometer. Dat is dan volume, aan oppervlakte die ze bestrijken, ging het in 166 jaar van 1.735 km² naar 890 km².
Steeds sneller
Het smelten is ook flink geaccelereerd de jongste jaren: in de periode sinds 2001 verdwijnt het gletsjerijs drie keer sneller dan het gemiddeld deed in de 20ste eeuw.
Vorig jaar verdween in Zwitserland nog een km³ aan ijsvolume. Dat is 900 miljard liter smeltwater.
In 1973 waren er nog 2.150 gletsjers in Zwitserland, nu zijn het er nog maar zo’n 1.400. Die 1.400 overblijvende gletsjers verliezen nu elk jaar een meter aan dikte.
Problemen
Dat snelle smelten, zal voor problemen gaan zorgen in Zwitserland. Gekoppeld aan een sowieso steeds korter wordend skiseizoen door hogere temperaturen, betekent het geen mooi vooruitzicht voor de inkomsten uit toerisme.
Maar er is een ander, veel groter probleem: Zwitserland haalt nu al erg veel energie uit hydrocentrales: 56% van de in het land opgewekte stroom komt daarvan. Er is een plan om dat tegen 2050 met nog zeker 20% op te trekken.
Alleen: bijna al dat water dat die centrales voedt, komt van gletsjers. Als die er niet meer zijn, is het ook einde verhaal voor de hydrocentrales.
Onderstaande foto’s tonen de Rhonegletsjer in Wallis, acht jaar geleden en nu. Deze gletsjer is één van de traagst smeltende bovendien: de meeste verdwijnen aan een tempo dat (nog) twee keer sneller is.
Op de site GletscherVergleiche.ch kan je van een twintigtal gletsjers in Zwitserland zien hoe ze er een aantal jaar geleden bijlagen en hoe nu.