Een toastje met zalmsalade, een wrap met gerookte zalm, … het is allemaal superlekker. Maar als je weet hoe die zalm op je bord komt, dan heeft die toch een bittere nasmaak. Dit zijn 13 redenen waarom wij geen gerookte zalm meer eten.
1. Zalm wordt gekweekt in belachelijk kleine kooien

2. Een visboerderij met 200.000 zalmen produceert evenveel uitwerpselen als een stad met 65.000 mensen …

3. … waardoor de vissen ziek worden van het vervuilde water

4. En niet alleen de zalmen zelf lijden daaronder, maar ook andere zeedieren

5. Bovendien trekken de uitwerpselen ook parasieten en wormen aan …

6. … die bestreden worden met pesticiden

Cypermethrin, deltamethrin, emamectin, teflubenzuron en azamethiphos, klinkt toch enorm smakelijk? Ook die pesticiden komen uiteindelijk in jouw lichaam belanden en kunnen gevaarlijk zijn voor je ogen, huid, luchtwegen en zenuwstelsel.
7. Zalmen slaan die pesticiden op in hun vet, waardoor de concentraties verhogen

8. Gerookte zalm krijgt z’n roze kleurtje door het gebruik van kleurstoffen …

9. … en werd misschien wel gerookt met een flesje

10. Je zalm kan bovendien een beetje varken bevatten

Sinds enkele jaren mag slachtafval opnieuw in het eten van zalm gedraaid worden door Europa. Dat was verboden sinds de dollekoeienziekte (BSE).
11. De meeste zalm wordt gekweekt in farms, die bekend staan voor hun gebruik van pesticiden en antibiotica

Vooral aanstaande moeders en baby’s moeten heel erg oppassen. Elk jaar worden naar schatting 600.000 kinderen geboren met een verstandelijke afwijking of een motorisch probleem door het eten van vis vol pesticiden en antibiotica.
12. Om één kilo zalm te kweken moet vijf kilo andere vis gevangen worden

13. En tot slot, zalmen voelen wel degelijk pijn

De zalmen worden vaak doodgeknuppeld, hun kieuwen worden weggesneden terwijl ze nog leven, en kleinere zalmen worden vaak niet eens gedood: ze worden op ijs gegooid en stikken langzaam.
Euhm, smakelijk?
