In 1 jaar Oekraïne verloor Rusland meer soldaten dan in alle conflicten in de afgelopen 77 jaar

Nooit eerder sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog verloor Rusland jaarlijks meer soldaten dan in 2022. Dat becijferde de Amerikaanse denktank Centre for Strategic and International Studies (CSIS).

De essentie: In Oekraïne sneuvelden al 65.000 Russische soldaten op één jaar tijd.

  • Dit cijfer wordt naar voor geschoven door het CSIS en opgenomen in het weekblad The Economist. Het werd samengesteld op basis van info van verschillende westerse overheidfunctionarissen en openbaar toegankelijke gegevens. De denktank zelf geeft aan dat het bijzonder complex is om het ware dodentol te achterhalen, maar het cijfer benadert wel die van verschillende andere westerse overheden en denktanken. Bovenop het aantal dode soldaten moeten echter wel nog de gewonden en vermisten worden bijgeteld: de totale verliezen van het Russische leger lopen zo op tot 200.000 tot 250.000 slachtoffers.
  • Dit cijfer mag echter weinig verbazen: aan het begin van het conflict kende Rusland een bijzonder bloederige periode, waarbij de blitzkrieg die Kyiv op drie dagen moest doen vallen, compleet mislukte. Sindsdien veroverde het wel nog gebied in het zuiden van Oekraïne, maar verzeilde het conflict in een ware uitputtingsslag. Vooral rond Bachmoet wordt zwaar gevochten. Eind januari, toen Rusland de aanvallen intensiveerde, liep het aantal slachtoffers op tot 800 per dag. Dat blijkt uit inlichtingen van het Britse leger.

De vergelijking: Rusland verliest een gigantische hoeveelheid soldaten, in vergelijking tot eerder conflicten.

  • In Oekraïne sneuvelen elke week zo’n 1.250 soldaten, goed voor een maandelijks gemiddelde van 5.400 doden. Vergeleken met dit conflict waren de oorlog in Tsjetsjenië, langs Russische kant toch, klein bier. Tijdens de twee conflicten (1994-1996 en 1999-2009) verloor het Russische leger maandelijks slechts 95 tot 185 soldaten. In Afghanistan, waar de Sovjet-Unie tussen 1979 en 1989 tegen de Moejahedien vocht, sneuvelden elke maand 130 tot 145 soldaten. Rusland verloor overigens in de eerste negen weken na de invasie van Oekraïne evenveel troepen als in de negen jaar durende oorlog in Afghanistan.
  • Vermoed wordt dat de oorlog in Oekraïne al aan meer Russen het leven kostte dan alle oorlogen na de Tweede Wereldoorlog samen. En het lijstje van oorlogen waarin Rusland betrokken was, is lang. Naast de oorlogen in Afghanistan en Tsjetsjenië, vochten Russen ook in Korea, Vietnam en verschillende conflicten in de Kaukasus.
  • Om eenzelfde aantal soldaten te verliezen als tijdens de Tweede Wereldoorlog, zal het conflict in Oekraïne toch nog serieus moeten verharden. Toen verloor de Sovjet-Unie ruim acht miljoen soldaten
Meer
Lees meer...