Slecht 10 procent van de Belgen spaart voor onvoorziene omstandigheden

Uit een onderzoek van de betaaldienst Klarna blijkt dat de redenen waarom we sparen enorm kunnen verschillen tussen de nationaliteiten, genders en generaties. In ons land zet bijvoorbeeld slechts 10 procent van de spaarders geld opzij voor een regenachtige dag. Wereldwijd loopt dat cijfer op tot 35 procent.

Waarom is dit belangrijk?

Op de Belgische spaarboekjes staat er zo'n 300 miljard euro. Dat is een gigantisch bedrag. De motivatie achter het spaargedrag kan wel variëren van persoon tot persoon.

Klarna heeft in dertien landen, waaronder België, een onderzoek gedaan naar het spaargedrag van de inwoners. Uit die bevraging blijkt onder meer dat er een aantal grote verschillen zijn tussen de Belgen en de inwoners van de andere landen.

  • 31 procent van de Belgen belegt voornamelijk met oog op maximaal rendement. Het maakt daarbij niet uit of de investeringen duurzaam zijn of niet. Dat plaatst België in de top drie van landen waar mensen hun investeringskeuzes nog het meest laten beïnvloeden door hun portemonnee in plaats van duurzame overwegingen. Enkel in Finland (32 procent) en Noorwegen (34 procent) ligt dat cijfer nog hoger.
  • Ook de motivatie achter ons spaargedrag wijkt af van die in andere landen. De bevraging van Klarna toont aan dat wereldwijd 35 procent van de mensen geld opzijzet voor onvoorziene omstandigheden. In ons land is dat slechts voor 10 procent van de spaarders het geval. In Finland zet bijvoorbeeld 55 procent van de spaarders geld opzij voor een regenachtige dag. Dat land spant de kroon op dat vlak.
  • De Belgen sparen voornamelijk voor hun pensioen (34 procent) en een vakantie (35 procent).

Meer mannen sparen voor tweede woning

Klarna onderzocht ook in welke mate het spaar- en beleggingsbedrag varieert tussen mannen en vrouwen in ons land. De betaaldienst kwam daarbij tot enkele opvallende conclusies.

  • Vrouwen hebben de neiging om een iets hogere buffer aan te houden voor onvoorziene omstandigheden, vakanties en verbouwingen, terwijl mannen bijna twee keer zo vaak sparen als vrouwen voor een tweede woning (11 procent tegenover 6 procent).
  • Mannen investeren hun spaargeld echter veel vaker (36 procent) in beleggingen zoals fondsen, aandelen of onroerend goed dan vrouwen (21 procent).

Generatieverschillen wereldwijd

Tot slot merkt de betaaldienst op dat er enkele generatieverschillen zijn als we het wereldwijde spaargedrag onder de loep nemen.

  • Babyboomers sparen meer dan twee keer zo vaak geld om een buffer te hebben voor onvoorziene uitgaven als mensen die tot de Generatie Z behoren.
  • Generatie Z spaart in de eerste plaats om een huis of appartement te kunnen kopen. Zij doen dat 6 keer vaker dan babyboomers, 3 keer vaker dan Gen X’ers en iets vaker dan millennials.
  • Gemiddeld wordt er 12 procent van het inkomen opzijgezet. Bij de Gen Z’ers loopt dat cijfer op tot 17 procent. Babyboomers kunnen het minste van het inkomen sparen (9 procent). Dat komt waarschijnlijk doordat de pensioenen lager liggen dan de lonen. Babyboomers worden ook geconfronteerd met allerhande extra kosten. Denk bijvoorbeeld aan de woonzorgcentra.

(as)

Meer
door Redactie
Lees meer...