Tuk op rosé of wit, maar niet gek op rood? Hoe dat komt, plus 14 rode wijnsoorten die je misschien wél zullen liggen

Veel mensen zijn gek op witte wijn en rosé maar vermijden liever rood. Witte of roséwijnen worden algemeen beschouwd als de beste wijn voor mensen die niet van wijn houden, zeggen “wijnkenners” dan al gauw, want wit en rosé zijn lichter van body en het is gemakkelijker om fruitige, zoete en knapperige variëteiten te vinden, allemaal smaakprofielen die gemakkelijker zijn voor een zich ontwikkelend wijngehemelte. Maar, om te beginnen, is het niet zo simpel. En gelukkig zijn er rode wijnsoorten die wie zweert bij wit en rosé wel kunnen liggen.

Er zijn nogal wat mensen – één op vier volgens sommige research – die bijvoorbeeld niet compatibel zijn met tannines. Tannines komen van nature voor in planten en in wijndruiven. Door de verschillende manier waarop witte wijn, rosé’s en rode wijn worden gemaakt, vind je tannines, die afkomstig zijn van de schil, zaden en stengels van een druif, enkel in rode wijn.

Je ervaart het effect van tannines elke keer dat je een rode wijn drinkt die – om het simpel te houden – een uitdrogend gevoel in je mond veroorzaakt. In wijn zijn tannines voornamelijk in water oplosbare polyfenolen. Polyfenolen hebben opmerkelijke antioxiderende eigenschappen, anti-carcinogene eigenschappen en antimicrobiële eigenschappen. Toch moeten sommigen van ons ze vermijden. Waarom?

Ben je misschien een “supertaster”?

Er zijn twee geldige redenen om tannines te vermijden. Ongeveer 25 procent van de bevolking heeft een verhoogde gevoeligheid voor bitterheid en deze groep wordt “supertasters” genoemd. Als je een hekel hebt aan bittere bieren, boerenkool, zwarte koffie en radicchio, val je misschien in deze categorie. Niet alle tannine is bitter, maar de tannine die in de stengels en zaden van druiven wordt aangetroffen, is dat meestal wel.

Sommige mensen zijn ook echt gevoelig voor tannine. Hoewel er zeer weinig studies beschikbaar zijn over dit onderwerp, suggereert het onderzoek dat tannine het energiemetabolisme, de groeisnelheid en eiwitverteerbaarheid bij proefdieren kan beïnvloeden. Dus als je lichaam inefficiënt is in het verteren van voedingsstoffen en je bent zeer gevoelig voor thee, koffie, rode wijn, kaneel en chocolade, dan ben je misschien gewoon niet compatibel met tannines.

En dan is er het feit dat effectief een klein percentage mensen wel degelijk al hoofdpijn krijgt na het drinken van één of twee glazen rode wijn.

14 soorten rode wijn om toch eens te proberen

Onderzoek heeft uitgewezen dat het voornamelijk tannines zijn die witte wijn- en rosédrinkers van de rode wijn houden. Maar dat hoeft niet. Er zijn immers rode wijnsoorten die nauwelijks of weinig tannines hebben, en ze zijn ideaal om toch de stap naar rood te zetten. Hier zijn 14 soorten om eens te proberen:

1. Barbera
Deze mooie druif wordt voornamelijk geteeld in Noord-Italië en biedt prachtige proeftonen van zure kersen, zoethout en bramen. Mensen die gevoelig zijn voor bitterheid, moeten misschien eerst gaan voor de Amerikaanse en Australische wijnen gemaakt met Barbera, en niet meteen voor de Italiaanse versies.

2. Bobal
Bobal, een fruitige optie met een lage bitterheid, groeit in Centraal-Spanje. Het zit vol met bombastische tonen van bosbessen en frambozen.

3. Bonarda
We hebben het dan specifiek over Bonarda uit Argentinië (niet de Italiaanse Bonarda), met een gedurfd, zwart kersenfruit-aroma en palet, medium-lage tannines (door wijnbereiding) en slechts een vleugje bitterheid.

4. Malbec
Malbec heeft eigenlijk wel tannines, maar zijn fruitige karakter maskeren die voor een stuk. Het is een goede keuze voor diegenen die bitterheid willen vermijden, en een voor de hand liggende, want deze soort is makkelijk te vinden.

5. Cabernet Franc
Van alle cabernets is Cabernet Franc degene die doorgaans het minst tannines heeft. De Cabernet Franc uit de Verenigde Staten, Italië en Argentinië heeft heerlijke smaken van rode bessen en is meestal minder bitter dan de Franse Cabernet Franc.

6. Carignan
Dit is een zeer fruitige, pittige rode wijn met toetsen van gedroogde veenbessen, rode framboos, kaneel en subtiele vlezige tonen. Je vindt hem vooral in het zuiden van Frankrijk in de Languedoc-Roussillon, waar het een populaire mengpartner is met Grenache.

7. Ciliegiolo
Een zeldzame rode Italiaanse druif die eigenlijk de voorvader is van de populaire Sangiovese. Hij heeft prachtige gedroogde kersenachtige smaken en een duidelijke stoffigheid. Wordt voornamelijk verbouwd in Ligurië, Toscane en Umbrië.

8. Cinsault
Moeilijk te vinden als een enkele cepagewijn want wordt vaak gemengd in Rhône-melanges (met Grenache, Syrah en Mourvèdre). Een mooi bloemig boeket, met tonen van framboos, zure kers en viooltjes en een klein beetje bitterheid.

9. Valpolicella
Een regio in Veneto die voornamelijk Corvina-druiven verbouwt. deze wijnstokken leveren druiven met tonen van zure kers, kaneel en chocolade. Deze wijn heeft een subtiele johannesbrood- of groene amandelachtige bitterheid.

10. Frappato
Een heerlijke fruitige, lichte rode wijn uit Sicilië met explosieve aroma’s van gekonfijte kersen, gedroogde aardbeien en kruidnagel. Meestal heeft Frappato een lage bitterheid.

11. Gamay
Een zeer lage tannine rode wijn met scherpe rode- en bosbessenfruitaroma’s. Je vindt Gamay voornamelijk terug in wijnen uit de Beaujolais.

12. Grenache/Garnacha
Deze druif maakt prachtige fruitige wijn, met subtiele tonen van gekonfijte sinaasappelschil. Grenache kan tannines hebben, maar de meer betaalbare versies vertonen meestal veel minder bitterheid. Zoek naar Spaanse Garnacha of Grenache-gebaseerde melanges uit Roussillon in Frankrijk.

13. Lambrusco
Een groep variëteiten uit Emilia-Romagna in Italië, deze maken fruitige, mousserende rode wijnen. Over het algemeen heeft Lambrusco Grasparossa de meeste tannines en Lambrusco di Sorbara de minste.

14. Schiava
Gevonden in Noord-Italië en Duitsland (waar hij bekend staat als Trollinger), is deze wijn is een fruitige verrukking met veel overeenkomsten met Pinot Noir, maar met meer een gekonfijte, geparfumeerde neus (denk aan suikerspin).

Nog een aantal zaken om in gedachten te houden

Aangezien tannine als een positieve eigenschap in wijn wordt beschouwd, waardoor het eindproduct verouderingswaardig wordt, zal je merken dat duurdere wijnen doorgaans hogere tannines hebben. Natuurlijk verbetert de kwaliteit ook enorm met de leeftijd, dus tannines zullen meestal veel minder bitter zijn in oudere wijnen.

Rode wijnen met “hele trosgisting” zullen hogere tannines hebben omdat de stelen in contact komen met de wijn. Het is een gangbare praktijk op lichtere rode wijnen (zoals Pinot Noir), om te helpen bij het creëren van een meer leeftijdswaardige wijn.

Eiken vaten zullen veel tannine aan wijn toevoegen, hoewel dit type tannine aanzienlijk “zoet” zal zijn. Zoek naar wijnen die niet in eikenhout zijn gerijpt, in “gebruikt” eikenhout zijn gerijpt, of voor een kortere rijpingstijd in eikenhout voor minder algehele tannine.

Over het algemeen hebben meer betaalbare wijnen een lagere tannine. Hiervoor zijn verschillende mogelijke redenen. Een van de grootste redenen is echter dat de verhoogde druivenproductie in de wijngaard het polyfenolgehalte in individuele druiven vermindert.

(jvdh)

Meer
Lees meer...