15 zalige jeugdboeken waarvan je niet gelooft hoe oud ze ondertussen al zijn

15 zalige jeugdboeken waarvan je niet gelooft hoe oud ze ondertussen al zijn

Sommige kinder- of jeugdboeken waren zó goed dat die nog altijd in je geheugen gegrift staan.  Maar waarschijnlijk schrik je keihard als je beseft hoe oud sommige van die boeken eigenlijk al zijn. Want het lijkt wel alsof je die gisteren nog zat te lezen, toch? Kijk maar, en verbaas je over hoe oud deze 15 boeken al zijn. Opgelet, risico op nostalgie!

1. Alice in Wonderland (Lewis Carroll)

Het is bijna niet te geloven, maar het beroemde verhaal over Alice, het witte konijn met zijn horloge en de Hartenkoningin is ondertussen al 152 (!) jaar oud. Onvoorstelbaar!

2. Pieter Konijn (Beatrix Potter)

Het is ondertussen al 115 jaar geleden dat Beatrix Potter The Tale of Peter Rabbit schreef, en tien jaar later kwam er een Nederlandse vertaling. Toch blijven kinderen tot de dag van vandaag gek op de verhaaltjes over Pieter Konijn, en dat was jij vroeger waarschijnlijk ook ;-).

3. Winnie de Poeh (A.A. Milne)

Nog zo eentje dat een pak ouder is dan je zou denken: Winnie de Poeh blaast dit jaar al 91 kaarsjes uit. Maar de tekeningen van Ernest Shepard zijn nog altijd magisch!

4. Pinkeltje in Artis (Dick Laan)

Ken je Pinkeltje nog, dat mannetje dat zo groot was als een pink en een witte baard en een puntmuts had? Dick Laan begon in 1949 aan de reeks, en het vierde boek uit de reeks, Pinkeltje in Artis, is ondertussen al 65 jaar oud. Ongelooflijk eigenlijk …

5. Jip en Janneke (Annie M.G. Schmidt)

Fans van Annie MG Schmidt zullen zich Jip en Janneke ongetwijfeld nog herinneren, over de belevenissen van een buurjongen en -meisje. De prachtige tekeningen van Fiep Westendorp maakten de twee onsterfelijk. Maar geloof het of niet, ondertussen mogen zij al 60 kaarsjes uitblazen!

6. Oorlogswinter (Jan Terlouw)

Ook het boek Oorlogswinter van Jan Terlouw staat waarschijnlijk in het collectieve geheugen gegrift. Het boek over de belevenissen van de 15-jarige Michiel tijdens de Tweede Wereldoorlog verscheen 45 jaar geleden. Straf!

7. Triomf van de Verschroeide Aarde (Thea Beckman)

Waar zitten de fans van Thea Beckman? Je kent ongetwijfeld nog de trilogie over de honderjarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland. Het tweede boek daarvan, Triomf van de Verschroeide Aarde kwam 40 jaar geleden al uit. En toch worden de boeken van Thea Beckman nog altijd kapot gelezen.

8. De GVR (Roald Dahl)

Nog zo’n zalige schrijver die uiteraard niet in dit lijstje kon ontbreken is Roald Dahl. En dan zeker De GVR, over De Grote Vriendelijke Reus die zowel mooie dromen als nachtmerries verzamelde. Dat boek viert verbazingwekkend genoeg ook al zijn 35ste verjaardag!

9. Het Ei van Oom Trotter (Marc de Bel)

En laat ons Marc de Bel niet vergeten! Het is ondertussen ook alweer 30 jaar geleden dat zijn eerste boek verscheen, Het Ei van Oom Trotter. In de jaren die volgden heeft Marc de Bel ontelbare tieners uren leesplezier bezorgd. Ook jou :-).

10. De Malteser Erfenis(Anthony Horowitz)

Waarschijnlijk ken je ook Anthony Horowitz nog, de meester in griezelverhalen. Voor zijn eerste boek, De Malteser Erfenis uit de Diamant-reeks, mag hij intussen al 30 kaarsjes uitblazen.

11. Nieuwsgierige Lotje (Lieve Baeten)

Herinner je je Nieuwsgierige Lotje nog, het verhaal over een klein en nieuwsgierig heksje dat haar bezem brak tijdens een nachtelijk uitstapje? Ook al is dat boek al 25 jaar oud, toch blijft het nog steeds prachtig.

12. Het Dolfijnenkind (Patrick Lagrou)

Wie heeft Het Dolfijnenkind niet verslonden in zijn jonge jaren? Ondertussen bestaat er al een serie van 10 boeken, maar het is ook alweer 25 jaar geleden dat Lagrou zijn eerste boek uitbracht waar zowat iedereen dol op was.

13. Blauwe Plekken (Anke de vries)

En ook Blauwe Plekken, waarin Judith wordt mishandeld door haar moeder, is al aan zijn 25ste verjaardag toe. Toch lijkt het alsof je dat boek gisteren nog verslonden hebt, toch?

14. Een Lege Brug (Dirk Bracke)

Nog zo’n legendarische schrijver is natuurlijk Dirk Bracke. Zijn boek Een Lege Brug, over autisme en seksueel misbruik, verscheen 20 jaar geleden al. En daarna bracht Bracke nog tal van boeken uit die jou urenlang leesplezier bezorgden.

15. Harry Potter en de Steen der Wijzen (J.K. Rowling)

Last but not least hebben we natuurlijk nog Harry Potter. Het is toch ook even schrikken dat het al 20 jaar geleden is dat J.K. Rowling haar eerste boek (in het Engels) uitbracht over leerling-tovenaar Harry Potter. Ongelooflijk toch?!

Tja, time flies when you’re having fun ;-)!

Gesponsorde artikelen