In het kort
- Bijna 150 landen bereikten een akkoord over de financiering van de VN-biodiversiteitsdoelen.
- Ontwikkelde landen kwamen overeen om hun bijdragen aan ontwikkelingslanden te verdubbelen, met 30 miljard dollar voor het behoud van biodiversiteit.
- Er zijn regels en indicatoren opgesteld om de voortgang van de wereldwijde biodiversiteitsdoelen te bewaken, en men evalueert de resultaten tijdens COP17 in Armenië.
Belangrijke vergadering
Rome was het decor van een belangrijke vergadering, waarin bijna 150 landen, waaronder België, samenkwamen om de financiering van de VN-doelstellingen inzake biodiversiteit te bespreken. Hierdoor kreeg de discussie over biodiversiteit wereldwijd extra aandacht. Deze bijeenkomst volgde op een tumultueuze COP16 in Cali, Colombia, afgelopen november.
De Colombiaanse top eindigde abrupt en zonder akkoord doordat veel afgevaardigden vertrokken tijdens een langdurige slotzitting, voordat men een geldige stemming kon houden. Deze chaos rond de COP16 benadrukte daardoor de dringende behoefte aan vooruitgang op het gebied van wereldwijde natuurbeschermingsinspanningen.
Na drie dagen overeenkomst
De vergaderingen van deze week in Rome, georganiseerd door het hoofdkwartier van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), waren bedoeld om deze tegenslag recht te zetten. Na drie dagen intensief onderhandelen bereikten de deelnemende landen eindelijk een overeenkomst. De baanbrekende COP15 in Montreal verplichtte landen om de uitgaven voor natuurbescherming te verhogen tot 200 miljard dollar (192 miljard euro) per jaar in 2030.
In Rome maakte men de concrete details bekend over hoe dit ambitieuze doel zal worden gefinancierd. Daarbij werd onder andere een verdubbeling van de bijdragen van de ontwikkelde landen aan de ontwikkelingslanden aangekondigd. Bovendien zal men 30 miljard dollar (28,9 miljard euro) uittrekken voor het behoud van de biodiversiteit.
Nieuwe regels
Verder stelden de deelnemers nieuwe regels en betrouwbare indicatoren op om de vooruitgang bij het bereiken van de wereldwijde biodiversiteitsdoelen te bewaken en te beoordelen. Men zal de resultaten van deze initiatieven evalueren tijdens de COP17-top die in 2026 in Armenië plaatsvindt.