België blijft een pionier op het gebied van orgaandonatie


In het kort

  • De toewijding van België aan orgaandonatie blijft schitteren door de opmerkelijke solidariteit van zijn inwoners.
  • Geslaagde transplantaties stegen met 8,5 procent ten opzichte van 2023.
  • Donaties van levende nieren zijn sinds 2022 met een opmerkelijke 50 procent gestegen.

De toewijding van België aan orgaandonatie blijft schitteren door de opmerkelijke solidariteit van zijn inwoners. Het land, dat al erkend wordt als een pionier op dit gebied, heeft een toename gezien in de bereidheid om organen te doneren.

Statistieken van het Federale Ministerie van Volksgezondheid schetsen een rooskleurig beeld: het aantal sterfgevallen op de wachtlijst voor transplantaties daalde in 2024 met 7,5 procent, terwijl het aantal succesvolle transplantaties met 8,5 procent steeg ten opzichte van 2023. Deze positieve trend wordt rechtstreeks toegeschreven aan de groeiende bereidheid van Belgen om orgaandonor te worden. Dat meldt The Brussels Times.

Opt-out systeem

Het unieke opt-out systeem van België speelt een cruciale rol in dit succes. Personen worden automatisch als potentiële donoren beschouwd tenzij ze uitdrukkelijk anders verkiezen. Dit eenvoudige maar impactvolle systeem, in combinatie met strikte vertrouwelijkheid rond de identiteit van donor en ontvanger, moedigt deelname aan.

Hoewel de meeste mensen orgaandonatie associëren met overleden personen, zijn donaties bij leven ook ongelooflijk waardevol. In België is het aantal nierdonaties bij leven, vooral van mensen met een emotionele band met de ontvanger, sinds 2022 met een opmerkelijke 50 procent gestegen. Deze trend benadrukt de proactieve geest van de Belgen bij het redden van levens door middel van donaties bij leven, waardoor de wachttijden voor patiënten in wanhopige nood aanzienlijk worden verkort.

Voortdurende behoefte aan bewustmaking

Hoewel de totale wachtlijsten voor orgaantransplantaties in 2024 een lichte stijging van 0,8 procent vertonen, zijn de wachtlijsten voor hart- en longtransplantaties aanzienlijk gedaald. Daarentegen zijn de wachtlijsten voor lever- en niertransplantaties gestegen. Dit benadrukt de voortdurende behoefte aan voorlichting en bewustmaking over orgaandonatie om dit positieve momentum vast te houden. Zoals het ministerie benadrukt, kunnen open discussies over orgaandonatie een levensreddende impact hebben op duizenden patiënten.

Meer
Lees meer...